Locuitorii din zonele poluate, precum Făgăraş şi Victoria, nu mai pot ieşi la pensie anticipată fără penalizare


Mai mulţi senatori şi deputaţi, între care şi braşoveanca Roxana Mânzatu, au depus eforturi susţinute în Parlamentul României pentru ca persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în oraşe poluate ori au depus muncă foarte grea să poată ieşi la pensie cu doi ani mai devreme, fără ca veniturile să le fie afectate.

Noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, va anula toate aceste demersuri şi eforturi.

În judeţul Braşov, de vechea lege mai pot beneficia până la sfârşitul verii locuitorii din Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov.

„În prezent, conform articolul 65, aliniat 5, din Legea 263 din 2010, locuitorii din zonele cu poluare remanentă pot beneficia de acordarea unei pensii anticipate parţiale fără penalizare, dacă solicită acest tip de pensie cu cel mult doi ani de zile înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Prin Legea 360 din 2023 – noua Lege a pensiilor – a fost eliminat acest tip de pensie – şi mă refer la pensia anticipată parţială – drept urmare, aceste prevederi nu se vor mai aplica, începând cu 1 septembrie 2024”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Braşov, Bogdan Naferică, citat de bzb.ro.

Prin această modificare legislativă nu se urmăreşte eliminarea categoriei de pensie anticipată, ci evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.