Microregiunea Țara Făgărașului, adusă în discuție în cadrul conferinței PSD Făgăraș. Care sunt programele care se deschid și cine le poate accesa


  • Un alt subiect atins în cadrul conferinței de presă PSD Făgăraș de joi seara, 18 aprilie, a fost și cel legat de Microregiunea Țara Făgărașului.

Invitată la conferință a fost și Roxana Mînzatu, Secretar de Stat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene., cea care a deschis acest subiect, fiind și unul din inițiatorii acestei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară I.T.I. Microregiunea ,,Țara Făgărașului”.

Roxana Mînzatu

,,Cel mai mult mă leagă de comunitățile din Țara Făgărașului, Microregiunea și investiția teritorial integrată, ITI Țara Făgărașului. Așa cum știți, prin legea 176/2020, la care am contribuit și eu ca deputat PSD la acea vreme, România a făcut un pas aplaudat la nivel european, în sensul în care pe lângă Delta Dunării, a propus să avem noi teritorii, noi microregiuni, cu specific aparte în țara noastră, pentru care să avem fonduri europene dedicate, adică să nu avem concurență cu restul țării. Și eu am propus, evident, lucrând cu domnul primar Sucaciu, și Țara Făgărașului și în prezent această investiție teritorială este aprobată, este funcțională, cu un buget inițial de câteva zeci milioane de euro, dar  așa consolidăm acest concept. Avem 35 de utități administrativ-teritoriale, parte din Microregiunea Țara Făgărașului, inclusiv cele două Consilii Județene – Brașov și Sibiu. Pornim deja în investiții privind educația și sănătatea, iar aceste fonduri le veți putea accesa pe dotarea dispensarelor cabinetelor medicale. De asemenea, la primele investiții pe educație și ocupare se vor reflecta pe partea de antreprenoriat finanțare de start upuri, dar și granturi pentru mici afaceri în Țara Făgărașului. Dorința mea este ca aceste finanțări să fie foarte aproape de nevoile și specificul Microregiunii, așa cum este și strategia – o microregiune verde, smart, în ton cu ceea ce cere și Comunitatea Europeană”, a declarat Roxana Mînzatu, la conferința de presă.

De asemenea, președintele PSD Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, a amintit și de înființarea de întreprinderi sociale, în cadrul Microregiunii.

Gheorghe Sucaciu

,,În următoarea perioadă, se va da drumul la programul de sănătate, aici vorbim de bani dedicați Microregiunii, unde vom avea 2,9 milioane de euro petnru dotarea și modernizarea, fără reparații și construcții, a dispensarelor din microregiune. În anul 2025 vom fi evaluați și, în funcție de absorbția pe care o vom avea, vom avea alocați bani mai mulți și vom avea bani și pe alte programe. Asociația fiind nou înființată, avem nevoie de o perioadă de implementare și o perioadă de evaluare. În principiu, banii s-au dat, în această perioadă, de doi ani, pentru aceste categorii sociale, pe pograme sociale, pentru primării. Dar, în aceste programe, au acces și firmele private, care vor să își înființeze firme – vorbim aici de întreprinderile sociale. Acum sunt programe mai ușoare. Ulterior, însă, vor fi alocați bani pe programe mai complicate din punct de vedere birocratic. Intenția și strategia pe care am implementat-o sunt ca investițiile publice să fie finanțate. Vorbim, de exemplu, de un drum asfaltat care poate ajunge până la un agent economic sau întreprindere. Vorbim în această strategie de investiții territorial integrate, investiții și proiecte care se leagă între ele pe diferite programe. Noi încercăm să ghidăm toți beneficiarii. Obligatoriu, orice investiție sau program, când este el conceput, trebuie să îndeplinim indicatori, printre care și creșterea locurilor de muncă, împreună cu toate acele efecte”, a declarat și Gheorghe Sucaciu în cadrul conferinței de presă.

Reamintim că aproximativ 2 miliarde de euro bani de la Uniunea Europeană, sunt aşteptaţi în anii ce urmează în Microregiunea Ţara Făgăraşului, pentru finanţarea unor proiecte ce ar trebui să impulsioneze dezvoltarea economică a acestei zone a României.Microregiunea Ţara Făgăraşului cuprinde municipiul Făgăraş, oraşul Victoria din judeţul Braşov şi oraşele Avrig şi Tălmaciu din judeţul Sibiu, precum şi 29 de comune, 19 dintre acestea din judeţul Braşov (Beclean, Cincu, Drăguş, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Şercaia, Şinca, Şinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ticuş, Ucea, Viştea, Voila) şi 10 din judeţul Sibiu (Cîrţişoara, Cîrţa, Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Turnu Roşu, şelimbăr, Boiţa, Bruiu, Roşia). Pe lângă aceste UAT-uri, în parteneriat vor fi parte Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Judeţean Sibiu.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.