Mitropolitul Laurenţiu a binecuvântat biserica din Viştea de Sus, după lucrările de renovare


 

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, comunitatea parohială din Viştea de Sus a primit binecuvântare arhierească. În această zi de mare sărbătoare prăznuită anul acesta în Duminica a 26-a după Rusalii, Biserica „Buna Vestire” din Viştea de Sus a fost o adevărată Catedrală, întrucât aici a liturghisit Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Credincioşii din satul de la poalele Munţilor Făgăraş au avut posibilitatea să se roage la Sfânta Liturghie înpreună cu ierarhul şi cu soborul slujitor din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Făgăraş, Iulian Mihai Boac, parohul Marian Antinie şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din prima duminică a Postului Naşterii Domnului a fost citită de arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Mitropolit Laurenţiu. În prima parte, ierarhul a tâlcuit Evanghelia din această duminică, a Pildei bogatului căruia i-a rodit ţarina. Mai apoi, Părintele Mitropolit a vorbit despre praznicul din 21 noiembrie, închinat Maicii Domnului.

„Bogatul din pilda de astăzi nu s-a raportat la semeni, ci doar la sine, asemenea bogatului nemilostiv, iar apoi a simţit o atracţie puternică faţă de pământ, o dependenţă faţă de unele bunuri trecătoare, crezând că are cetate stătătoare în această lume. Pilda se încheie cu o concluzie: «Aşa se întâmplă cu cei ce-şi adună averi pentru sine şi nu se îmbogăţesc în Dumnezeu!». Aceasta este cheia pildei. Să ne îmbogăţim în Dumnezeu înseamnă să lepădăm egoismul şi să devenim altruişti, adică să-I mulţumim lui Dumnezeu, în primul rând, pentru că El dă soarele, ploaia, El ne dă sănătate şi dacă ne ia toate acestea sau ne ia viaţa, ce vom face cu toate cele adunate? În al doilea rând, trebuie să fim iubitori de semeni şi, atunci când Dumnezeu ne dăruieşte în plus, să înmulţim darul oferindu-l şi celorlalţi, nu îngropându-l! (…) Maica Domnului a fost dusă la templu pentru că ea fost făgăduită lui Dumnezeu. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, nu puteau avea copii şi s-au rugat lui Dumnezeu toată viaţa pentru ca El să ridice ocara aceasta care stătea asupra lor. Au făgăduit că darul pe care Dumnezeu îl va face lor, ei îl vor da înapoi. Înţelegem că atunci când suntem în necaz şi făgăduim ceva lui Dumnezeu trebuie să ne ţinem de această făgăduinţă. Dumnezeu este milostiv şi nu are nevoie de recunoştinţa noastră, ci noi avem nevoie să fim recunoscători lui Dumnezeu şi, atunci când facem o promisiune în demnitatea noastră, să ne ţinem promisiunea şi să o îndeplinim. Aşa au făcut părinţii Ioachim şi Ana, au dus-o pe Maica Domnului la templu care a stat acolo până când a venit îngerul Gavriil şi i-a adus vestea cea bună”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat cu apă sfinţită locaşul de cult din Viştea de Sus, trecut în ultima perioadă prin lucrări de renovare şi înfrumuseţare, atât la interior, cât şi la exterior. Ierarhul a apreciat activitatea pastoral-misionară şi administrativă a preotului paroh Marian Antinie şi l-a hirotesit iconom stavrofor. Consilul şi Adunarea parohiale, primarul Florin Ioani şi alţi binefăcători au primit din partea ierarhului diplome de cinstire. Părintele paroh i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ierarh Ioan Maximovici.

Credincioşii s-au închinat în faţa raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Ierarhul a sfinţit în aceeaşi zi şi casa parohială din Viştea de Sus.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.