- Un proiect care se afla pe ordinea de zi suplimentară, de la ședința de Consiliu Local de joi seară, 26 ianuarie, care se referea la noua taxă Salco pe anul 2023, nu a fost pus în discuție, întrucât unii aleși locali nu au votat introducerea acestuia pe ordinea de zi. Aceștia au motivat prin faptul că documentația le-a fost pusă la dispoziție doar cu două ore înainte și nu au avut timp să citească toate cele 109 pagini. Mai mult, au spus că acest proiect ar fi trebuit discutat înainte și în AGA Salco.
Joi seara, 26 ianuarie, a avut loc ședința ordinară de Consiliu Local pe luna ianuarie. Unul din punctele de pe ordinea de zi suplimentară a fost acela de a stabili noua taxă Salco pe anul 2023. Edilul Gheorghe Sucaciu a declarat că acest nou preț, de 16 lei/persoană, a venit în urma calcului făcut împreună cu specialiști din cadrul Primăriei Făgăraș, pe baza formulei de calcul stabilită la sfârșitul anului trecut, la nivel național. Însă proiectul nu a fost votat pentru a fi introdus pe ordinea de zi și discutat, întrucât nu a întrunit voturile necesare. Cei 10 consilieri locali au argumentat că nu au avut timp să citească documentația care însoțea acest nou preț.
,,Cu câteva ore înainte a fost pus pe site-ul Primăriei Făgăraș, să avem acces la el, proiectul cu salubritatea conține 109 pagini. De aceea ne-am abținut de la acest proiect și nu a fost introdus pe ordinea de zi. Noi, Consiliul Local, care suntem și AGA Salco, am avut alte fișe de fundamentare și alte calcule aprobate în AGA. Nu avem aceleași date. Am dori, în momentul când avem un astfel de proiect, să avem și punctul de vedere al Salco. Aceasta este cea care pune în aplicare această taxă’’, a spus Lucian Cupu, consilier PNL.
,,La ultima ședință de Consiliu Local, am introdus pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre pentru a stabili cuantumul taxei de salubritate (taxa “Salco”) la valoarea de aproximativ 16 lei/persoană (lunar). Acest calcul l-am făcut împreună cu specialiști din cadrul Primăriei, pe baza formulei de calcul stabilită la sfârșitul anului trecut, la nivel național. Probabil, din cauza acestei sume, pe care noi am calculat-o, respectiv 16 lei, față de 19 lei cât era anul trecut, cei 10 consilieri au refuzat să voteze introducerea acestui proiect pe ordinea de zi, și nu au acceptat nicio discuție referitoare la stabilirea taxei de salubritate’’, a spus primarul Gheorghe Sucaciu.
Acesta a amintit că anul trecut a fost aceeași situație, să nu se voteze la timp cuantumul taxei de salubritate, iar apoi să se acționeze în instanță.
,,Cu siguranță, se dorește crearea unei situații asemănătoare cu aceea de anul trecut, adică să nu se voteze la timp cuantumul taxei de salubritate, iar apoi să se acționeze în instanță, pe motiv că aceasta s-a stabilit retroactiv. Acest lucru va genera blocaje, cu siguranță. Observ că aceasta este deja o practică a respectivilor consilieri, alături de aceea de a bloca sistematic orice proiect de dezvoltare a Municipiului Făgăraș, care vine din partea mea sau a aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Făgăraș. În concluzie: propunerea mea de a diminua taxa de salubritate la valoarea de 16 lei/persoană (lunar) s-a lovit de refuzul categoric al consilierilor locali PNL-USR din motive doar de către ei știute. Gurile rele ar spune că din motive/directive politice sau din interese mărunte, însă mă abțin ca să mă pronunț’’, a mai spus primarul Gheorghe Sucaciu.
În 2022, taxa de salubritate a fost de 19 lei/persoană.
(Alina ROMAN)