O arhitectă cu origini făgărășene face artă cu tuș


Ioana Barbu nu a fost înzestrată doar cu un singur talent. Dumnezeu i-a dat mai multe ca să aibă de unde alege! Numai că ea le-a păstrat pe toate și nu s-a mulțumit să le primească de-a gata în formă primară, ci a muncit să le perfecționeze.

Ioana (Zdralea, pe numele ei de fată) este pe jumătate făgărășeancă. Mama ei a fost învățătoare la Școala ,,Ovid Densușianu” din Făgăraș, câțiva ani, până când l-a cunoscut pe tatăl fetei și s-a mutat, de la munte, la mare. La Constanța, acolo unde s-au stabilit Dana și Nicu, s-au născut cele două fiice ale cuplului: Ioana și Maria. Dacă Maria a urmat studiile în America și a rămas acolo, Ioana și-a dezvoltat profesia și pasiunile în țara natală. E adevărat că, momentan, am găsit-o în Zanzibar, acolo unde se bucură de soarele african și de Oceanul Indian. Din Zanzibar lucrează on-line pentru România și face asta cam de pe la începutul anului, schimbând clima noastră cu cea tropicală a insulei.

Ioana are 35 de ani, este absolventă a unui liceu de artă din Constanța și a Universității de Arhitectură ,,Ion Mincu” din București.

Când nu lucrează într-ale arhitecturii, se adâncește în pasiunile ei, care se îmbină armonios atât între ele, cât și cu profesia.

Ioana pictează, face ilustrații în tuș și coase perne tradiționale românești.

,,Înclinația mea spre desen a existat încă din copilărie și ea m-a condus practic spre Liceul de Artă. Fac pictură în acuarelă și vopsea acrilică și fac ilustrație. Ilustrațiile mele sunt solicitate pentru cărți, pentru diverse etichete ale unor branduri, pentru jocuri, pentru marketing on-line etc. De exemplu, am ilustrat mai multe cărți pentru copii, unele de povești, altele de colorat. Trei dintre ele se găsesc de vânzare pe Amazon, în SUA, altele au fost realizate pentru România. De regulă, colaborez cu autorii și îi ajut să reprezinte vizual textele lor. Am făcut și cărți de colorat pentru adulți sau am ilustrat diverse jocuri de societate, pe acestea din urmă în colaborare cu cei care le-au creat. Ca să înțelegeți, vă dau ca exemplu un calendar pe care l-am ilustrat la rugămintea celor care l-au inventat. Este un calendar din care cei mici învață noțiunea timpului și datele importante din an, format dintr-o hartă a evenimentelor de tip puzzle, un calendar de birou și 94 de cartonașe cu ilustrații. Calendarul acesta este de fapt un joc. Altă dată, de pildă, am făcut ilustrații pentru genți, tricouri, ceasuri. Sau am ilustrat un joc modern de tabinet. Am mai făcut, în acuarelă, și invitații de nuntă personalizate ori pictură pe brățări de lemn”, povestește Ioana.

 

Făgărășeanca spune că nu are un stil anume în desen și, de câte ori a încercat să-și caute unul, s-a izbit de fiecare dată de propria-i dorință de a experimenta tot timpul ceva nou. Îi place diversitatea și este într-o continuă căutare de tehnici noi. Tot din aceleași considerente nu are, de exemplu, un anume pictor preferat.

Un alt proiect născut din pasiune are legătură cu mașina de cusut și casele tradiționale din România. ,,Am descoperit cândva că îmi place să cos la mașină, așa că m-am apucat de făcut căsuțe. Cos tot felul de căsuțe tradiționale românești. Prima pernă pe care am creat-o a fost clar inspirată din casele vechi din zona Făgărașului Mi-am petrecut toate vacanțele de vară la Făgăraș, unde locuiește bunica mea – mama mamei – și am avut timp să admir formele transilvănene ale locuințelor. Tot ca nume pentru proiect, mi-am ales un regionalism din Ardeal, ,,Perina”. Apoi, am făcut și alte modele: căsuța maramureșeană, căsuța moldovenească, clădiri de oraș înșiruite, cum se găsesc de pildă în zona Sibiu – Brașov”, mărturisește Ioana.

Pernele, folosite ca decoruri de interior, ascund cumva inclinația Ioanei spre case și arhitectură. Totodată, ele sunt continuatoare ale unor tradiții românești, care sunt la un pas de a se pierde în România. Prin oameni ca Ioana, vechile locuințe românești vor dăinui, dacă nu pe pământ, pe țesătură.

Toate lucrările Ioanei pot fi găsite pe internet: pe Facebook, pe paginile Perina și Ioana d’Art, precum și pe site-ul ioanazdralea.com. Pe site, există și o secțiune ,,shop”, de unde se pot comanda.

Ioana este soție și mamă, dar are timp și energie să ducă mai departe atâta talent, viziune și pasiune, pe lângă profesia ei de arhitect. Băiețelul ei, Solomon, are un an și jumătate, și trăiește printre acuarele și tuș, așa că sunt deja create premisele pentru a crede că va moșteni aceste înclinații.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.