Satul Calbor din comuna Beclean a dat posterității o casă-muzeu. Aceasta a aparținut unui rom, iar Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti” din București nu avea expusă și o asemenea casă, printre multele case din toate zonele României. A fost căutată prin țară o casă reprezentativă de romi și a fost găsită una în Calbor.
Muzeul Satului din București va găzdui prima casă de romi. Ea a fost adusă de la Calbor și a aparținut unui lider al acestei minorități. Este vorba de Lazăr Năftănăilă care, în perioada interbelică, a înființat prima organizație a romilor. Casa lui Lazăr Năftănăilă va deveni casa cu numărul 385 din Muzeul Național al Satului din București. Și va fi așezată pe Aleea Minorităților, unde se mai află o casă evreiască, una ucraineană și una germană.
„În cursul cercetărilor pe care noi le-am făcut în peste 80 de sate, am decis împreună cu echipa să luăm casa Lazăr Năftănăilă datorită istoriei ei, în primul rând. Este o casă cu o poveste frumoasă despre acest domn Lazăr Năftănăilă care – între cele două Războaie Mondiale – a luptat pentru drepturilor țiganilor”, a spus Paula Popoiu, directoarea Muzeului Satului.
Casa, de 40 mp, este compusă din o cameră și o tindă. Are o structură din lemn, acoperită cu lut. Lângă casă se afla un atelier de cismărie, în care exista și un cazan de țuică.
Casa va putea fi vizitată de anul viitor, din primăvară.
Casa se afla la numărul 256 din Calbor. Operațiunea de mutare a acesteia de la Calbor la Muzeul Satului a început în luna august a acestui an. Pe lângă casă, la București vor ajunge și multe dintre obiectele din gospodărie, specifice zonei și care se regăseau în casa și curtea lui Lazăr Năftănăilă. Mai bine de jumătate din materialele cu care a fost construită – piatră, lemn, cărămidă – au fost recuperate și vor intra în componența casei din Muzeul Satului.
Lazăr Năftănăilă s-a născut pe 13 august 1893. La 1 mai 1926, a pus bazele Societății „Înfrățirea Rustică”. A marcat astfel înregistrarea oficială a primei organizații a romilor în România. În februarie 1934, Lazăr a fondat și primul ziar al romilor. Acesta era intitulat „Neamul țigănesc”. Acesta a fost cizmar de meserie și a murit în anul 1968, în urma unei boli la plămâni.