Oameni nemulțumiți de închiderea arterei centrale, prezenți la ședința de Consiliu Local. ,,Cetățenii trebuie să conștientizeze că zona centrală va deveni doar pietonală’’


  • Mai mulți cetățeni care locuiesc pe strada I.C. Drăgușanu au fost prezenți, joi seara, la ședința de Consiliu Local, nemulțumiți de închiderea circulației rutiere pe una din arterele centrale și de faptul că strada lor ,,s-a umplut” de mașini parcate, îngreunând inclusiv circulația pietonilor. Edilul Gheorghe Sucaciu a explicat că circulația rutieră se va închide complet în centrul municipiului, acolo va fi doar zonă pietonală, iar lucrările vor începe în primăvara acestui an. Cât despre mașinile parcate haotic pe acea stradă, primarul a menționat că se va încerca găsirea unor soluții, însă, momentan, se vor trasa parcări pe partea dreaptă a străzii, iar șoferii care vor parca neregulamentar vor fi sancționați de polițiștii locali.

Mai mulți cetățeni care locuiesc pe strada I.C. Drăgușanu, Mariana Șandru, preoții Ioan Tărcuță și Marcel Greavu și două locatare, au fost prezenți la ședința de Consiliu Local pentru a-și arăta nemulțumirea față de închiderea circulației rutiere din centrul municipiului și de faptul că strada lor ,,s-a umplut” de mașini parcate haotic.

,,Am depus în 21 decembrie 2022 o petiție la Registratura Primăriei cu nemulțumirile noastre vizavi de restricționarea traficului din centru. Noi suntem oameni oameni de bună-credință și am încercat, pe cât posibil, să fim o comunitate unită. Însă, acum, nu ne place că pe trotuarul aferent fostului cinema nu putem circula, acolo cade tencuiala. Cred că e riscant și să fi parcat acolo, eu nu mi-aș pune mașina acolo. Dacă venim de la fosta casă a căsătoriilor și coborâm pe Codru Drăgușanu, la spațiul acela îngust sunt mașini parcate, așa încât pietonii merg pe carosabil, ne strecurăm printre mașini. Dacă vin mașini cu materiale de construcții, vin pe contrasens, pe Părărierilor, pe partea cealaltă nu pot veni, o mașină cu materiale a lovit mașini parcate, la fel, mașini de la Salco nu încap, vin tot pe contrasens, pe Părărierilor. La toate aceste probleme se adaugă și blocajele de trafic la farmacia de la colț. Asta se întâmplă zilnic, însă, cred, împreună vom găsi soluții. Cred că ar fi fost o soluție dacă întâi s-ar fi făcut varianta ocolitoare, să scoată traficul greu din oraș. Sau să rămână deschis tronsonul din centru până încep lucrările și să se asfaltaze întâi prin spate, să se iasă prin Libertății sau, dacă nu, să fie deschis până faceți parcări pe undeva”, a spus Mariana Șandru în cadrul ședinței.

La fel, preotul Marcel Greavu a adăugat de ambuteiajul care se creează la farmacia veche aproape în fiecare dimineață. ,,Ați stat să vedeți cât stați la rând să ieșim în trafic! De când s-a restricționat centrul și s-a făcut sens unic pe strada noastră, e foarte mare aglomerație. Vă aduceți aminte parcarea care era în centrul orașului, tot timpul era plină. Acum, toate acele mașini sunt pe strada noastră, pe ambele sensuri, nu mai putem ieși nici din biserică sau din curțile noastre”.

Primarul municipiul Făgăraș a spus că centrul orașului se va închide complet, la fel și zona Cetadrală – Cetate, aici se vor construi piațete, iar zonele vor deveni doar pietonale. La fel, lucrările la varianta ocolitoare vor începe în vara acestui an, iar o altă arteră, care va face legătura între străzile I.C. Drăgușanu și Libertății se va asfalta, lucrările vor începe în această primăvară.

,,În Planul de mobilitate am inclus trei proiecte de dezvoltare, două din aceste proiecte se referă la zona centrală, care va deveni zonă pietonală. În acest program se finanțează lucrările pentru zona pietonală, piste de biciclete, iluminat arhitectural, promenadă și carosabilul pe unde trec autobuzele electrice pentru transportul în comun și infrastructura necesară pentru acestea. Am început procedura de închidere a acestor zone centrale pentru a vedea toate problemele care rezultă în urma închiderii definitive. Este un moment în care, după închiderea unei artere, cetățenii de pe I.C. Drăgușanu sunt nemulțumiți, sunt multe mașini parcate pe acea stradă și nu se respectă, deocamdată, o ordine pe parcările pe care le-am realizat. Vom găsi soluții în perioada următoare, Poliția Locală să își facă datoria și, acolo unde nu există o ordine de parcare a mașinilor, să intervină”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

O altă soluție, a spus acesta, este începerea lucrărilor de asfaltare la o stradă care face legătura dintre străzile Pălărierilor și Libertății. Lucrările, aici, vor începe în primăvară.

,,O soluție este asfaltarea unei străzi care face legătura între Libertății și I.C. Drăgușanu, va fi de pe Pălărierilor pe Libertății, vom începe lucrările în luna martie. Astfel, traficul de pe I.C. Drăgușanu va fi redirecționat pe acea zonă. Cetățenii trebuie să conștientizeze că zona centrală este trafic pietonal, traficul auto trebuie scos, iar traficul auto trebuie preluat de Bulevard și străzi adiacente, iar zona centrală să devină zona pietonală, de recreere”, a mai adăugat edilul.

În cadrul Planului de mobilitate vor începe, în acest an, mai multe proiecte. Este vorba despre ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș”, ,,Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș”. Pe Planul de mobilitate există o finanțare și va fi implementat un proiect în care se va moderniza parcul din fața Primăriei Făgăraș. Se va reabilita piațeta și un parc în zona Cetate – Casa de Cultură – Catedrală. De asemenea, va începe modernizarea Bulevardului Unirii, vorbim de la strada Titu Perția până la Kaufland și vor începe lucrările și în zona dintre Catedrală, Casa de Cultură și Cetate. Și aici se va închide circulația rutieră și va fi o piațetă între toate aceste obiective. Va mai fi un sens giratoriu la Casa de Cultură și un alt drum pe la Casa de Cultură. Vor începe lucrările în jurul Cetății, se va reamenaja promenada și se va reabilita strada Mihai Viteazu. De asemenea, vor începe lucrările și pe strada Libertății și se va începe și construirea autogării de la fostul abator de pe strada Inului.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.