Din seria oamenilor care lucrează în industria locală (în serialul acesta este vorba despre compania Demgy Făgăraș, care a împlinit 18 ani de activitate neîntreruptă la Făgăraș), îi prezentăm acum pe Ioan Lăscuț, făgărășean care a trăit o vreme în diaspora și a revenit acasă, și pe Ciprian Leancu, absolvent al Universității ,,Transilvania” care s-a angajat în orașul natal. Acest material este de fapt o pledoarie pentru oamenii care s-au integrat în fabrica făgărășeană și nu sunt sau nu mai sunt tentați de mirajul străinătății și nici de practica mai modernă a slalomului printre locuri de muncă de scurtă durată.
,,Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!’’
Ioan Lăscuţ ar putea întruchipa, întucâtva, povestea clasică a făgărăşenilor care au ales calea străinătăţii. A fost o vreme în care traseul de viaţă al multora din oraşul nostru ducea spre Italia. Pe acelaşi traseu, care aproape devenise bătătorit, a plecat şi Nelu, cum îi spun colegii, cu ani în urmă.
,,Din iulie 2017 am venit la Demgy, proaspăt repatriat acasă, după vreo 8 ani în Italia, unde am lucrat în domeniul construcţiilor. După ce m-am întors acasă, am început să îmi caut de muncă şi, din vorbă-n vorbă, o cumnată care lucra aici mi-a spus că fabrica este pe cale să îşi deschidă o nouă linie de producție piese vopsite pentru industria auto. Mi-am propus să depun un CV la Demgy, ceea ce am şi făcut, apoi a urmat un interviu, iar la două zile distanţă am fost sunat de şeful de departament de atunci să îmi spună că sunt angajat şi că pot veni la lucru”, povesteşte Ioan.
Ioan Lăscuţ are 48 de ani, este căsătorit, are o fiică elevă la Colegiul ,,Radu Negru” şi locuieşte în Râuşor. Acum 6 ani era reglor la Demgy, dar între timp a avansat. ,,Postul pe care am fost angajat prima oară a fost de reglor, iar după 3 ani am avansat la cel de tehnician. Acest post presupune responsabilitatea ca linia de la Departamentul Vopsitorie să funcționeze în condiții optime. Aici se vopsesc subansamble din material plastic, pe o linie automatizată cu 2 roboți în 6 axe pentru industria auto”, povestește el.
Deasemenea, experienta acumulata in cadrul firmei i-a permis sa devina suport tehnic pentru echipa din atelierul de vopsire piese din plastic din cadrul fabricii de la Deva, detinuta de Grupul Demgy.
Echipa din departamentul de Vopsitorie este un colectiv format din bărbați și femei, care îndeplinesc responsabilități distincte în funcție de postul de lucru. Se lucrează pe trei schimburi aici, însă funcția la care a ajuns Ioan nu mai presupune decât schimbul 1, începând de la ora 07.00, de luni până vineri inclusiv.
După mai mulți ani petrecuți acasă, îl întreb pe Ioan dacă i s-a făcut dor de Italia: ,,Nicăieri nu e mai bine ca acasă – semn că s-a reconectat și cu țara, și cu locul de muncă -, îmi place acasă, iar cu colectivul de la serviciu mă înțeleg foarte bine. În echipa noastră de la Demgy Făgaraș sunt și alti colegi care au lucrat peste hotare și au revenit în țară’’.
,,Fabrica aceasta a devenit primul meu loc de muncă și îmi doresc să cresc profesional în colectivul de la Demgy Făgăraș!’’
Ciprian Leancu a intrat în colectivul de la Demgy Făgăraș chiar înainte de pandemie. Cu vreun an în urmă terminase facultatea, la Braşov, şi îşi căuta de muncă undeva aproape de casă.
,,Am terminat Facultatea de Inginerie a Transportului şi Traficului din cadrul Universităţii ,,Transilvania” Braşov și îmi doream să găsesc un loc de muncă aproape de casă. Am văzut anunțul de angajare, am venit la Demgy să dau o probă și astfel acesta a devenit primul meu loc de muncă. După angajare am parcurs un program de integrare și de formare profesională și mărturisesc că nu am gânduri de plecare, nici din oraş şi nici din ţară pentru că există si la noi acasă locuri de muncă unde ți se dă posilitatea să evoluezi profesional”, povesteşte Ciprian.
În vârstă de 28 de ani, Ciprian este din Mândra, de unde vine în fiecare zi la serviciu la schimbul 1.
S-a angajat ca metrolog, post pe care îl ocupă în continuare, iar în primul an de muncă a lucrat în schimburi.
,,Ca metrolog, fac rapoarte de măsurători, sunt în Departamentul Calitate, unde lucrăm 8 colegi. După ce sunt injectate piesele, fac măsurători ale acestora, fie prin sondaj, fie la cerere, nu neapărat toată producţia zilei. Deci, pe segmentul acesta lucrez pe partea de calitate. Mai lucrez, însă, şi cu maşinile de măsurare în coorodonate şi realizez şi programele pentru măsurarea pieselor, ceea ce este un segment diferit al muncii mele. Aşadar, treaba mea presupune utilizarea mai multor tipuri de aparate de măsură”, explică tânărul.
Ce l-a adus la Demgy? Foarte probabil, matematica. Ciprian Leancu a absolvit Colegiul ,,Radu Negru”, secţia mate-info. Recunoaşte că materia sa preferată a fost matematica şi din acest motiv a continuat studiile universitare pe profilul tehnic. Peste ani, matematica din postura de elev i-a ales cumva profesia din postura de angajat.
În timpul liber este pasionat de fotbal. Este legitimat la FC Mândra, echipă aflată în Liga a V-a, şi îşi petrece duminicile pe gazon, la meciurile echipei sale. Moşteneşte pasiunea de la tatăul lui, care obişnuia să jace fotbal în adolescenţă.
Munca vine cu răsplată
Ioan și Ciprian au fost gratulați de conducerea Demgy Fagaras cu titlul de ,,angajatul lunii”, unul în ianuarie, celălalt în februarie, și s-au bucurat de avantajele care au decurs din această premiere.
Printre altele, Ioan s-a evidențiat pentru ,,spirit de organizare dezvoltat, respectiv foarte bună organizare a pieselor de schimb cu care lucrează, ceea ce a dus la economie de timp pentru a efectua un inventar, de la o zi jumătate, la 2 ore.”
Ciprian a dat dovadă de ,,spiritul de echipă de care dă dovadă mereu, un exemplu pentru noi toți, capacitatea și răbdarea de a forma o persoană nouă.”