Prelegere deosebită susținută de cosmonautul Dumitru Prunariu la Făgăraș


În 12 aprilie, chiar de Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii, singurul cosmonaut român a fost prezent la Făgăraș. A fost invitatul de onoare al Simpozionului de Fizică, aflat la a XIV-a ediție la Colegiul Național ,,Radu Negru”.

Potrivit directorului Maria Racu, ediția aceasta și-a pus amprenta pe 40 de profesori și 80 de elevi, adică cei care au participat cu lucrări anul acesta.

De departe, cel mai impresionant moment al zilei a fost discursul academicianului Dumitru Prunariu, susținut în sala de festivități a instituției de învățământ. Acesta a vorbit despre zborul său în cosmos, de aproape 8 zile, despre cum s-a hrănit, cum a băut apă, cum a dormit și ce experimente a făcut acolo.

,,Ca să începem discuția cu puțină sare și piper, știți cu toții care este teoria relativității a lui Einstein despre spațiu și timp, dar știți unde s-a aplicat pentru prima dată în Făgăraș această teorie? Într-o unitate miltară, când soldatul Ion a primit ordin să sape de la gard până la prânz!”, a început glumind Prunariu.

Dumitru Prunariu a trecut apoi în revistă experiența sa de acum 43 de ani când a zburat în spațiu și a mărturisit că acest lucru i-a schimbat viața.

,,Am decolat în spațiul cosmic la 14 mai 1981 și am stat 8 zile fără 4 ore la bordul laboratorului spațial Soyuz. În iamgini vă și arăt racheta purtătoare, o rachetă grea de 300 de tone, care are 270 de tone de combustibil ce se consumă în 8 minute și 50 de secunde, timp în care ajunge de pe rampa de lansare la o viteză de 28.000 km/h la peste 200 km altitudine. La bord am efectuat numeroase experiemente științifice și teste medicale, de aceea și purtam o grămadă de senzori pe corp, din cap până-n picioare, ca să poate fi măsurați toți parametrii medicali în perioada acută de adaptare  la condițiile de impoderabilitate. La început a fost un disconfort destul de accentuat din cauza lipsei gravitației și a modificărilor care apar în organism. Toți acei parametri se transmiteau la sol unde erau analizați de medici de specilitate. Din punctul acesta de vedere am fost un fel de cobai timp de o săptămână. Apoi a continuat această activitate și după ce m-am întors în perioada acută de readaptare la condițiile terestre. Am făcut fotografii la bordul stației cu un aparat de fotografiat Kodak care era foarte bun la vremea aceea, însă aveam un număr limitat de filme. În spațiul cosmic funcționam la 24 de ore, nu țineam cont când era zi sau când era noapte în cosmos, care se succedau la o oră și jumătate. Lucram câte 24 de ore după ceas, după ora locului de unde am fost lansați în spațiu. După cum vedeți în imagini, sacul meu de dormit era în tavan. Mâncarea era în pachețele, iar apa o beam din tuburi, căci nu ai cum să bei din pahar în cosmos, ea nu curge în impoderabilitate”, a explicat Dumitru Prunariu în fața celor prezenți, însoțindu-și discursul cu imagini din experiența sa.

Directorul instituției de învățământ, Maria Racu, l-a invitat pe Dumitru Prunariu să semneze în cartea de onoare a Colegiului. Aceasta a avut cuvinte frumoase la adresa academicianului: ,,Când inteligența întâlnește în om umanul rezultă înțelepciunea și, într-adevăr, domnul academician Prunariu Dumitru Dorin este un om înțelept, un om care dă încredere în valoarea adevăratelor modele. Este o sursă de inspirație și un model pentru generațiile actuale de elevi.”

Printre oficialitățile care au luat cuvântul s-a numărat și primarul Gheorghe Sucaciu, care a precizat că acest colegiu organizează multe evenimente peste an și solicită finanțare de la Primăria Făgăraș pentru ele. Autoritatea locală sprijină acțiunile instituției de învățământ, precum acest simpozion de fizică.

Simpozionul de fizică are o tradiție de 14 ani la Făgăraș, fiind ințiat de profesorul de fizică Ion Bogdan.

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.