Făgărașul este pe cale să aibă un nou cetățean de onoare, de această dată în persoana unui preot. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi din ședința Consiliului Local Făgăraș, programată pentru miercuri, 31 ianuarie 2024, vizează acordarea titlului de cetățean onorifc al urbei preotului din cartierul Galați, Cornel Ursu.
Potrivit documentației anexate proiectului în cauză, inițiativa a aparținut primarului Gheorghe Sucaciu și a unui grup de enoriași.
Mai mulți oameni de cultură și din domeniul în care și-a desfășurat activitatea preotul Ursu au scris și au semnat scrisori de recomandare pentru acesta.
Pr. Iulian David, protopop al Făgărașului, a susținut că ,,părintele excelează prin predicile și cuvântările sale, iar cuvintele sale îți ajung la suflet devenind ziditoare.”
Pr. prof. univ. dr. Constantin Necula a scris în recomandarea sa: ,,Cu smerenie eu însumi îi mulțumesc pentru că, începând cu 1990, a făcut cunoscut mai atent Făgărașul întregii țări. Cine l-a auzit vorbind turiștilor de pripas din zonă ori școlarilor, inclusiv studenților ce au vizitat Făgărașul, înțelege în ce mod omul acesta, preotul lui Hristos Cornel Ursu, s-a transformat în diverse rânduri în Părintele Cornel din Făgăraș pentru oameni și generații întregi”.
Veteranul de război Gheorghe Prunduș, în vârstă de 103 ani, îl recomandă pe părintele Ursu pentru ,,comportamentul său, cuvântările exemplare și mobilizatoare, prin care a format buni creștini, buni familiști, buni cetățeni patrioți.”
Prof. dr. Maria Racu, directorul Colegiului ,,Radu Negru” spune că ,,părintele subliniază imaginea preotului cu vocație, care își asumă destinul de a fi în lume și prin lume sau printre semeni. Este, după cum bine știm, ucenic al marelui duhovnic de la Mânăstirea Brâncoveanu, arhimandritul Teofil Părăian”.
Dr. Elena Băjeanaru, managerul Muzeului ,,Valer Literat” consider că părintelui ,,i-a fost menit să fie un preot înzestrat devotat misiunii sale, dar și un umanist profund aplecat asupra paginilor de cultură și civilizație”.
Protosinghelul Iosif Toma, preotul duhovnic al Mânăstirii Berivoi, scrie în recomandare: ,,slujbele foarte serioase săvârșite de Părintele Cornel, dar mai ales predicile preacucerniciei sale sunt foarte căutate și ascultate de noi toți, cunoscuți sau nu ai sfinției sale”.
Profesorul Ion Bogdan susține în recomandare: ,,Părintelui Cornel Ursu i s-a dus vestea peste sate și orașe ca fiind un spirit viu, curajos, dar blând și înțelegător în ale suferinței. Oamenii îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul.”
Prof. Viorica Bica scrie: ,,Comunitatea gălățeană a străbătut, datorită Părintelui Cornel Ursu, trepte ale devenirii întru ființă.”
Prof. Viorica Pop spune despre părinte că ,,atunci când îl ascultam, simțeam răcoarea stropilor de eternitate.”
Diana Gribincea Popa, managerul Casei de Cultură, susține acest proiect pentru că ,,Părintele Cornel Ursu este un preot foarte iubit de făgărășeni, modest, dedicat, un om empatic, un om cu care noi, făgărășenii, ne putem mândri. Mereu ne-a ajutat cu un sfat și o rugăciune în momentele cele mai grele din viața noastră.”
Vasile Roșca susține că ,,prin puterea Duhului Sfânt care lucrează în preot, Părintele Cornel a îndeplinit cele trei slujiri ale lui Hristos: învățătorească, sfințitoare și conducătoare.”
Prof. Gheorghe Stiniguță scrie: ,,Cuvintele de învățătură rostite din fața Sfintelor Altare de către Sfinția Voastră, înregistrate de credincioși străbat spații de uniune spirituală din bătrâna Europă, până în New York sau Sidney, acolo unde bucură inimile faților noștri întru Hristos”.
Ortensia Oros, fostă directoare a Casei de Cultură, din cartierul Galați, scrie: ,,Părintele nostru, Cornel Ursu, este cu adevărat preot cu har și om cu suflet. A creat și continuă să creeze puternica apropiere în parohia noastră, închegând astfel o mare familie unită.”
Părintele Cornel Ursu are astăzi 70 de ani. S-a născut în Mărgineni în data de 14 martie 1954. A fost hirotonit preot în 1979 în Toderița, unde a rămas până în 1990, când a avut loc transferal la Parohia Făgăraș – Galați. Între 1997 și 2004 a fost preot protopop.
(Cristina Cornilă)