Prevenirea comportamentelor infracționale la copii!


  • Comportamentele agresive ale copiilor, necorectate în timp, pot ajunge să se transforme în infracțiuni, care pot atrage răspunderea penală, de aceea este necesar ca adulții care au în creștere și educare minori (părinți, asistenți maternali, tutori) să le explice din timp celor mici ce tip de fapte pot avea consecințe negative.

În cazul în care copiii manifestă deja comportamente agresive (spre exemplu: răspund cu violență când sunt mustrați, se enervează rapid, sunt lipsiți de autocontrol, reacționează negativ la critică sau sunt incapabili să accepte ideile altora), adulții trebuie să intervină din timp pentru a evita ca aceste fapte să se transforme în infracțiuni. Iată mai jos câteva exemple de fapte comise frecvent de către copii, ce pot fi explicate pe înțelesul acestora și  care reprezintă  infracțiuni:

Dacă lovești sau îmbrânceşti pe cineva, chiar dacă sub formă de glumă, iar victima suferă vătămări,  fapta se numeşte lovire sau alte violenţe. Atunci când mai multe persoane se lovesc reciproc, fapta se numeşte încăierare şi vor fi traşi la răspundere toţi participanţii.

Dacă pătrunzi în casa cuiva fără voie sau dacă îţi dă acordul iniţial, dar apoi îţi spune să ieşi iar tu refuzi, fapta este violare de domiciliu.

Când iei un bun de la o persoană fără voia acesteia fapta se numeşte furt, chiar dacă ai returnat bunul după ce proprietarul a sesizat dispariţia lui sau dacă ai dat înapoi contravaloarea bunului sustras.

 Fapta este tot furt dacă iei un produs de pe un raft şi părăseşti magazinul fără a achita costul său. Dacă primeşti bunuri despre care știi că sunt furate de cineva, se comite infracțiunea de tăinuire.

În cazul în care ajuți în orice fel un infractor pentru a nu fi tras la răspundere penală, fapta este favorizarea făptuitorului.

Dacă minţi o persoană că trebuie să îţi dea o sumă de bani sau un bun și folosești un pretext mincinos, după care îţi însuşeşti banii sau bunul, sunt întrunite elementele infracţiunii de înşelăciune.

Când sustragi un bun după ce l-ai ameninţat sau lovit pe deţinător, se comite infracțiunea de  tâlhărie.

Dacă un  bun ţi-a fost dat de bunăvoie spre folosire chiar de proprietar, iar tu refuzi să i-l restitui ulterior, fapta se numeşte abuz de încredere.

Copiii trebuie conștientizați că răspunderea penală intervine la vârsta de 14 ani, iar necunoașterea legii nu înseamnă că nu suportăm consecințele încălcării acesteia!







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.