Primarul Gheorghe Sucaciu: ,,Nu avem cazuri de pestă porcină în Făgăraş”


Când credeam că am scăpat de pesta porcină africană, iată că aceasta se întoarce. De fapt, nu a plecat

foto - actualmm.ro

foto – actualmm.ro

niciodată. Pesta porcină africană a fost confirmată, sâmbătă, la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate. Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marea fermă prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre.

Zona Făgăraşului a fost ocolită deocamdată de acest virus.

,,La începutul apariţiei virusului, am avut întâlniri cu cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, care ne-a pus în vedere să le comunicăm tuturor celor care au porci la stână să-i aducă înapoi acasă, pentru a nu intra în contact cu porcii mistreţi. Din fericire, în

primar Gheorghe Sucaciu

primar Gheorghe Sucaciu

Făgăraş şi zonă nu s-a depistat niciun caz de pestă porcină”, a afirmat primarul Gheorghe Sucaciu.

Ultimele statistici privind evoluţia pestei porcine arată că numărul porcilor ucişi va depăşi 350.000 în urma confirmărilor ultimelor focare, iar numărul locurilor de muncă desfiinţate în cadrul fermelor va fi de ordinul sutelor.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat pe 31 iulie 2017 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu-Mare.

Nu există un tratament sau vaccin specific. În cazul apariției bolii, se declară carantină și se sacrifică toți porcii din focar prin mijloace nesângeroase.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.