Vineri, 27 decembrie 2019, la Căminul Cultural din Văleni „Părintele Ioan Drăghici” a avut loc un concert de colinde și tradiții intitulat sugestiv „Colind pentru părinți”, dedicat părinților din satului românesc și tradițiilor salvate de uitarea timpului.
Invitatul special a fost Protopsaltul Bogdan Marin care prin vocea sa deosebită și experiență, alături de prietenul şi ucenicul său, psaltul Andrei Gabriel Ciorita, ne-a încălzit inimile și sufletele de bucuria Betleemului. Bogdan Marin este model de referință pentru muzica bizantină cu rădăcini adânci în Bizanț și în credința veacului de aur a Bisericii, cultivând-o și, cu eforturi generoase, transmițând-o mai departe. Cu o voce blândă ce transmite multă emoție, Protopsaltul Bogdan Marin a cucerit întreg auditoriu, de la cei mai mici până la ce mai în vârstă, printr-un repertoriu divers de colinde și cântece patriotice, respectiv teriremuri. Alături de el au urcat pe scenă și grupurile parohiale ale bisericilor Boholț și Rodbav, conduse de preotii Cătălin Socaciu și Dumitru Nisipeanu prezentând un program de colinde specifice zonei încărcate de vechime și originalitate.
Din partea Școlii Generale din Jibert corul de copii „Mugurași de Jibert”, coordonat de domnul învățător Bogdan Brăgău și dommul Ioan Haizea, instructor de fluier, a prezentat un colaj de colinde tradiționale încheind cu brio, printr-un colind din fluier.
Colinde şi dansuri tradiţionale
Tinerii din Protopopiatul Ortodox Român Rupea, conduși cu multă dăruire de părintele profesor Iulian Vincențiu Ungureanu, îmbrăcați în frumosul port rupean au excelat în interpretarea curată și plină de emoție a bucuriei Nașterii Domnului. Minunatul grup psaltic ”Heruvicon” sub bagheta domnului profesor Claudiu Nicolae Buitan au dat glas câtorva cântări calofonice de la Nașterea Domnului precum și la câteva colinzi interpretate deosebit chiar și de cei mai micii membri ai grupului. Consacrați în arta sacră, distinșii părinți Ciprian Adomnicăi și Gheorghe Răşoiu au cuprins de emoție întreaga audiență prin frumusețea și delicatețea colindelor.
Dansurile tradiționale românești executate de Ceata feciori din Lovnic, coordonați de Daniel Vaida și Echipa de cateheză „Sfânta Teodora” din Văleni, având instructor pe eleva Mirela Blîndu, au stârnit valuri de aplauze pentru colindele și dansurile frumoase, ce subliniază încă o dată bucuria omului pentru momente existențiale exprimate prin joc și strigături, salvate de uitare din negura timpului.
Recital de chitară
Părintele Marius Demeter și prietenii, revelația de câțiva ani a județului prin atelierele de chitară desfășurate cu copiii din trei protopopiate, au susținut un mic recital la chitară bucurându-ne, a nu știu câta oară, de armonia și originalitatea colindelor cântate. La final, protopsaltul Bogdan Marin ne-a readus în atmosfera colindului bizantin, personalizând acest regal cu vocea sa minunată și bucurându-ne de faptul că am simțit taina nașterii Domnului, colindului și tradițiilor cu o frecvență spirituală mai accentuată. Doamna profesoară Ingrid Hera ne-a purtat pe aripile experienței fiecărui grup și a moderat evenimentul, drept pentru care îi multumim. Publicul ascultător a fost la înălțime prin eleganța comportamentului și cumințenia pentru cunoaștere și dorința de trăire a acestor momente unice din cursul unui an. Cei aproape 100 de persoane care au urcat pe scenă au fost invitați datorită tuturor activităților depuse pentru educație, cultură, tradiții, obiceiuri și mărturisirea cu trăirea a Colindului. Toţi cei care au urcat pe scenă s-au bucurat de o sonorizare profesionistă asigurată de psaltul Andrei Gabriel Ciorita. Le multumim tuturor pentru efort, dragoste pentru tradiții, cânt și joc, precum și iubitorilor de colind și muzică bizantină. Seara Sfântului Ștefan s-a încheiat plină de emoție, fiecare dintre noi înbogățindu-ne din regalul „Colind pentru părinți”, amintindu-ne sau bucurându-ne de părinți, în general, cei care ne-au învățat cum să lăudăm și să percepem cel mai nou eveniment nou sub soare, și anume, Nașterea Luminii celei de Sus.
Autor: pr. Claudiu Popa
Foto: Claudiu Nicolae Buitan