Un arhitect georgian a proiectat, în anul 1946, o parte din oraşul Victoria. După proiectele sale s-au mai ridicat un oraş din Ucraina şi unul din India. După aproximativ 70 de ani de atunci, autorităţile din Victoria au aflat acest lucru. Drept urmare, îi vor conferi arhitectului, post-mortem, o diplomă de merit. O va ridica fiul său. şi el tot arhitect.
Vineri, 20 septembrie, este o zi însemnată pentru cel mai tânăr oraş din România. Va fi prezent la Victoria fiul celui care a proiectat primele blocuri din oraş. Vine din Georgia, stat ex-sovietic, şi este arhitect. Îl moşteneşte pe tatăl său în profesie. Tot la Victoria se va afla şi ambasadorul Georgiei în România, Nikoloz Nikolozishvili.
,,Vineri, de la ora 10.00 ne vom întâlni cu toţii la Casa de Cultură. Am pregătit o diplomă de merit, post-mortem, pentru arhitectul care a proiectat primele construcţii ale oraşului. Aceasta îi va fi înmânată fiului său, iar la eveniment va fi prezent şi ambasadorul statului georgian. De asemenea, în cinstea sa, vom amplasa şi o placă comemorativă în parcul din apropierea Bisericii Sfinţii Împăraţi ,,Constantin şi Elena”. Aceea este socotită a fi oraşul de sus, adică cel vechi. Construcţiile din oraşul vechi sunt cele realizate după proiectul arhitectului din Georgia. Proiectul datează din 1946, iar construcţiile au fost ridicate în perioada 1948 – 1958. Oraşul de sus sau oraşul vechi cuprinde străzile Eminescu, Libertăţii, Stadionului, Policlinicii”, a daclarat primarul oraşului Victoria, Gheorghe Cristian.
Poate că nu s-ar fi aflat vreodată cine a proiectat oraşul la începuturile sale, dar întâmplarea a făcut să fie vizitat incognito de ambasadorul Georgiei acum un an. Acesta a venit într-o vizită neoficială pentru a observa stilul construcţiilor. După ce s-a asigurat că acesta corespunde proiectului conaţionalului său, s-a întors la Victoria acum 3 luni, de data aceasta oficial, şi a discutat cu autorităţile despre evenimentul care va avea loc vinerea aceasta.
Anul acesta oraşul Victoria împlineşte 70 de ani de existenţă.
Numele de ,,Victoria” i-a fost dat însă mai târziu, abia în 1954.
Anul acesta, Primăria Victoria a mai organizat evenimente care au marcat împlinirea celor 7 decenii de existenţă a localităţii, despre care puteţi citi AICI (click).
(Cristina Cornilă)