Sâmbătă după-amiaza nu se percepe bilet de intrare în Cetate. Vezi ce mai poţi vedea gratis!


foto: Camelia Bica

Cetatea Făgăraş

Dacă nu aveţi deja făcut un program pentru după-amiaza zilei de sâmbătă, puteţi alege să vizitaţi un muzeu. În data 18 mai are loc Noaptea Muzeelor, care presupune ca instituţiile de cultură (cele care doresc să se alăture iniţiativei) să fie deschise publicului fără taxă.

De 7 ani face acest lucru şi Muzeul ,,Valer Literat” din Cetatea Făgăraş. Porţile sale sunt deschise gratuit între orele 17.00 şi 24.00. Ultima intrare fără bilet se va face la ora 23.00.

În judeţul Braşov mai multe muzee au anunţat că vor fi deschise în după-amiaza zilei de sâmbătă:

 • Muzeul de Etnografie (program 18:00-24:00)

Evenimentul se va desfășura în cele patru sedii ale muzeului.

 • Muzeul Casa Mureșenilor (program 18:00-24:00)

Casa Mureşenilor va găzdui anul acesta ateliere de bio-chimie și realitate augmentată, câteva concerte și expoziția „Istoria calculatorului”.

 • Casa Ștefan Baciu (program 18:00-24:00)

Cei care vor călca pragul instituţiei de cultură vor putea participa la un atelier de origami, o expoziție de artă, un concert și chiar la evenimentul „Poezii pe întuneric”.

 • Asociația Cultour – Piața Sfatului (program 19:00-22:00) 
Muzeul Casa Junilor

Muzeul Casa Junilor

Cei care doresc să întâlnească trei personaje care au marcat istoria Brașovului sunt așteptați în Piața Sfatului pe 18 mai, unde reprezentanții Asociaşiei îi vor readuce la viață pe Johannes Honterus, Maria Băiulescu și Elena Mureșianu.

 • Muzeul Casa Junilor – Expoziția Portul tradițional al femeilor și al Junilor din Schei și Brașovechi (deschis între orele 18:30-00:00)
Expoziția prezintă portul tradițional și costumele Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Noaptea Muzeelor este unul din rarele momente când publicul poate admira frumosul port tradițional al vechii comunități românești din Brașov.
         – Muzeul Casa Sfatului (program 16:00-24:00)

Situat în Piața Sfatului, muzeul se pregătește să surprindă vizitatorii cu o serie de expoziții tematice, printre care Expoziția „Brașov 1987” sau Expoziția „Studio Dacia Felix”.

 • Rope Street Museum Night (program 11:00-22:00)

Un muzeu despre fața nevăzută a Brașovului, care va descoperi clădirile pierdute din picturi și va ilustra a doua cea mai mare dioramă despre centrul istoric al orașului. Vizitatorii vor putea cumpăra suveniruri unice, simboluri ale istoriei brașovene.

 • Muzeul Civilizației Urbane (program 18:00-24:00)

Aflat în apropiere de Piața Sfatului, într-o clădire cu o deosebită importanță istorică și culturală, muzeul ilustrează stilul de viață al locuitorilor din mediul urban pe parcursul a trei secole. Muzeul a pregătit pentru ediția din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor o serie de expoziții, dar și un concert de clavecin și muzică de cameră.

 • Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea (program 18:00-24:00)

Vizitatorii care vor trece prin Rupea pot vizita expoziția permanentă a acestui muzeu, o expoziție care ilustrează viața rurală a locuitorilor din jurul localității Rupea.

Castelul Peleş

Castelul Peleş

 • Castelul Peleş (program 17:00 – 22:00)

Sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 17:00-22:00 se vizitează gratuit parterul Castelului Peleș (ultimul grup intră la ora 21:15).

În judeţul Sibiu sunt deschise următoarele muzee:

 • Muzeul de Istorie Casa Altemberger (program 18:00 – 24:00)

La Muzeul de Istorie Casa Altemberger (Str. Mitropoliei, Nr. 2), publicul vizitator va avea ocazia să reîntâlnească grupul Anacronism cu momente de reconstituire istorică.

 • Muzeul de Artă Contemporană (program 18:00 – 24:00)

La Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, Nr. 6), la orele 20:00 va avea loc vernisajul expoziției „Golden Age. Industrial Vibes” care vă așteaptă cu vibe-uri inspirate de amploarea dezvoltării industriale a României în „Epoca de Aur”. Vor fi expuse, alături de lucrări de grafică și pictură, şi machete și proptotipuri de utilaje dezvoltate în fabricile sibiene, dar și documente care să ateste importanța și statutul omului, ca stâlp al progresului industrial.

 • Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul Cinegetic „August von Spiess” (program 9:00 – 17.00)

Accesul se face până la ora 16:15.

 • Muzeul Astra 
Biserica Alma Vii

Biserica Alma Vii

În 2019, Noaptea ASTRA propune un program bogat la Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu. Printre punctele de atracție amintim: Caravana Noaptea Muzeelor, expoziții, spectacole de dans, muzică și varietăți. Spectacolele sunt susținute la scena de pe lacul din Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului cât și la scena de la Târgul de țară. Acestea vor fi completate cu degustări de produse tradiționale, la Târgul de țară în anul în care Sibiul a fost declarat Regiune Gastronomică Europeană.

 • Biserica fortificată din Alma Vii (program 18:00 – 24:00) 

Aceasta va fi deschisă cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, din 18 mai. Fortificația Bisericii Evanghelice medievale a fost recent restaurată de către Fundația ,,Mihai Eminescu Trust”, iar în prezent spațiul găzduiește o expoziție interactivă care explică stilul de viață al oamenilor care au locuit în aceste locuri.

Anul acesta, evenimentul Noaptea Muzeelor a ajuns la cea de-a 15-a ediţie.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.