Forţele Speciale ale Armatei au început procesul de recrutare pentru noi luptători. Aspiranţii trec, zilele acestea, printr-un foarte dur proces de selecţie la Şcoala Forţelor Speciale de la Vlădeni, în judeţul Braşov.
Procesul de selecție este extrem de greu, au fost serii în care au rămas doar 10-20 % dintre cursanți. Au o săptămână care se numește Săptămâna Iadului, în care dorm cel mult patru ore pe noapte, iau parte la tot felul de misiuni, iar uneori au timp să mănânce 4-5 minute.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR, a stat de vorbă cu unul dintre instructori și a obținut mai multe amănunte:
– sunt probe atent selecționate, pentru a fi testate la limită capacitățile fizice și psihice ale cursanților.
– fiecare probă este eliminatorie, dar cursanții se pot elimina singuri prin faptul că pot apărea accidente medicale, care țin de construcția lor fizică.
– fiecare cursant consideră în felul său dacă proba este grea sau nu. Unii sunt mai bine clădiți fizic, alții se folosesc de inteligență pentru a trece probele, alții își folosesc mușchii. Toate probele sunt foarte grele.
– cursanții sunt scoși din zona de confort, sunt doar ei cu gândurile lor, cu colegii lor, iar ordinele primite de la instructor trebuie să le execute.
– media de vârstă este între 20 și 30 de ani, dar au fost și cursanți în vârstă de 44 de ani.
– cursanții pot fi soldați, fruntași, caporali, maeștri militari, subofițeri.
– la final, rămân mai puțin de jumătate, unii din cauza rezultatelor slabe pe care le obțin în procesul de selecție, alții din cauza accidentelor medicale.
Armata Română are un Comandament al Forțelor Speciale, format din aproximativ 5 batalioane, adică câteva mii de oameni, dar nu toți sunt luptători. Sunt și oameni de logistică și de suport.
Forțele Speciale Române au avut cele mai complicate misiuni în campania din Afganistan unde au și pierdut șase oameni.
sursa: TVR
foto: Agerpres