Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia


După tradiția geto-dacică au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele dintre 9 Martie și 23 Aprilie. În unele zone, exista până astăzi credința că acești sfinți au fost 44. Însă, tradiția creștină afirmă că au fost 40 de mucenici.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătorită de către Biserica Ortodoxă pe 9 martie, se suprapunea cu începerea anului agricol, astfel generând o sărbătoare tradițională românească cunoscută sub numele de Mucenici sau Măcinici. În popor, această zi reprezintă sfârșitul zilelor babelor, astfel începând zilele moșilor.

Românii obișnuiesc ca în această zi să facă o serie de ritualuri pentru alungarea precum: lovirea pământului cu maiuri sau bâte, jocul copiilor peste foc sau prin rostirea de descântece pentru venirea căldurii. Mai mult decât atât, în zonele rurale se obișnuiește ca pe data de 9 martie a fiecărui an, cei care lucrează pământul să scoată plugul la arat. Odată trecut prin foc de către fierarul satului, plugul era curățat și purificat. Mai apoi, plugarii încheiau înțelegeri pentru a se ajuta reciproc la arat, iar dis de dimineață plugul era scos în fața casei.

Sărbătorirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie, reprezintă și începutul ciclului de primăvară.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.