Scriitorul Paul Goma a murit de coronavirus. A absolvit liceul ,,Radu Negru” din Făgăraş


Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian. Avea 84 de ani.

,,În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș. Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat. Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat. Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris. Dumnezeu sa-l odihnească în pace”, a transmis biografa scriitorului.

Paul Goma a fost basarabean la origini, dar familia lui s-a refugiat în România.

A făcut doi ani de liceu la Sibiu la liceul„Gheorghe Lazăr”. Goma a fost reținut opt zile la Securitate și exmatriculat din toate școlile din țară, deoarece susținuse în școală cauza unor persoane arestate și anchetate sub acuzația de anticomunism. A reușit să se înscrie la liceul „Radu Negru” din Făgăraş, pe care l-a absolvit în iunie 1953.

Din 1977 el a trăit cu familia sa în Franţa. Fiind un oponent al regimului comunist român, în acel an i-a fost retrasă cetăţenia română şi a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor din România. Ulterior, după căderea regimului, a fost reconsiderat român şi a primit şi o indemnizaţie pe viaţă din partea Uniunii Scriitorilor.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.