Șercaia – Festivalul Ouălor Închistrite


12910381_1294794360534842_880532383_n

„Gazeta Satelor“ și Primăria Șercaia au început pregătirile pentru ”Festivalul Ouălor Închistrite”. A doua ediție a festivalului va avea loc în 24 aprilie, în Duminica Floriilor la Căminul Cultural Șercaia

S-a lăsat Postul Mare. E vremea pregătirilor pentru Paști, iar dacă munca cere migală, trebuie făcută din timp. Femeile din Șercaia și-au pregătit condeiele, au încălzit ceara și au început deja să închistrească ouăle pentru Paști. O muncă frumoasă despre localnicele spun că indiferent ce s-ar întâmpla nu ar renunța la ea. Coșurile lor de ouă sunt altfel decât cele obișnuite în zona noastră. Ouăle sunt încondeiate , închistrite după vorba locului și de diferite culori. Obiceiul e vechi aici și păstrat cu sfințenie din mamă în fiică. Nu este întâlnit în alt sat din zonă și nu se cunoaște cine și când l-a adus la Șercaia. Felicia Prună, cea mai vârstnică femeie din sat  ne-a spus că ea așa l-a pomenit. Nu erau culori și modele ca acum, dar obiceiul exista. Ne-a spus că mama  și bunica ei ei închistreau cu condei.  Făceau pe ou  greble sau alte unelte agricole, dar și însemne creștine (crucea). Anii au trecut și modelele desenate cu migală pe ou s-au complicat. Au apărut motivele populare, iar apoi alte modele, după imaginația femeii care le realizează.   Aproape toate femeile din Șercaia știu să închistrească și toate ouăle ies de sub condeiele lor  la fel de frumoase.

Anul trecut „Gazeta Satelor“  a organizat pentru prima oară Festivalul Ouălor Închistrite. Femeile din sat au putut astfel să-și arate măiestria în arta închistritului, iar copiii din sat au învățat cum să mânuiască condeiul. 24 aprilie 2016, Duminica Floriilor va fi ziua în care Căminul Cultural din Șercaia va găzdui a doua ediție a acestui festival. De organizare se vor ocupa  tot reprezentanții Gazetei Satelor și Primăriei Șercaia și totul se va concentra în jurul șercăiencelor maestre în arta încondeiatului ouălor. În plus, scena va fi animată de mai mulți artiști de muzică populară dintre care amintim de Ovidiu Homorodean, Adina Roșca, Cătălin Doinaș, Loredana Gașpar și alții precum și de Ansamblul de Dansuri Populare ”Poiana Narciselor” din Șercaia condus de maestrul coregraf Dumitru Ciorbă.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.