Holurile Colegiului Național ”Radu Negru” Făgăraș au răsunat sâmbătă, 20 mai 2023, de glasurile celor aproximativ 150 de dascăli veniți din școlile Țării Făgărașului și din Brașov pentru a participa la simpozionul didactic Dascălul – om și lider, ediția a III-a. Acestora li s-au alăturat cei 70 de dascăli din țară care au participat online la activitate.
ASTĂZI, TOATE S-AU SCHIMBAT! Sau par că s-au schimbat… Numai oamenii buni, vrednici şi cu sufletul mare, cu dragoste de copii şi de meseria aleasă, conştienţi de rolul lor în societate aşa au rămas şi aşa vor rămâne. Între aceştia, educatoarea, învăţătorul şi profesorul, sub singurul nume – DASCĂLUL.
Dascălul este fiinţa nevoită să progreseze mereu, să-şi menţină trează curiozitatea academică, să fie foarte atent la demersul educativ pe care-l practică. El nu doar se integrează în timpul său, ci îl depăşeşte, căci el este cel chemat să pregătească şcolarii de astăzi care îşi vor trăi maturitatea în lumea de mâine.
Simpozionul a apărut ca o necesitate în a crea un context real de învăţare cu impact la nivel local, de formare de noi abilităţi, atitudini la furnizorii de educaţie (dascălii), ca mijloc de facilitare a activităţilor didactice, prin creşterea atractivităţii şi prin realizarea unei comunicări mai fidele între cadru didactic şi elevi, pe mai multe şi variate canale ale cunoaşterii. Evenimentul propus răspunde nevoilor de formare continuă a cadrelor didactice şi suţine colaborarea din mediul educaţional din municipiu, din Ţara Făgăraşului și nu numai.
conferința în plen: Competențe și responsabilități specifice dascălilor. Profilul de competențe al mentorului susținută de formatori și de invitații: director CJRAE Brașov – prof. Daniel Tața și prof.dr.ing. Ioan Miloșan, Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea Știința și Ingineria Materialelor.
atelierele de formare organizate:
I: PREDĂM CEEA CE SUNTEM – o (auto)analiză a credințelor pedagogice ale profesorilor
Formator: Conf. univ. prof. dr. Mihaela VOINEA (Universitatea Transilvania – Brașov)
II: LABORATOR DE LITERAȚIE – METODE DE INSPIRAȚIE
Formator: Prof. înv. primar Coziana ZAHARIA (Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu”-București, Profesor MERITO 2019)
III: COMUNICAREA ÎN SALA DE CLASĂ AVÂND LA BAZĂ D.I.S.C. –OGRAFIA COMPORTAMENTALĂ A FIECĂRUI ELEV
Formator: Trainer Răzvan CURCUBĂTĂ (Asociația SELLification4EDUcation – Timișoara)
IV: TEHNICI DE ÎNVĂȚARE PRIN COLABORARE/COOPERARE
Formator: Prof. înv. primar Mihaela DOGĂREL (Școala Gimnazială nr. 4, Moreni/Dâmbovița, formator CRED)
V: N.E.U.R.O.N – Acordarea primului ajutor – suport vital de bază
Formator: Prof. Cristina DUDAN (Colegiul Național ”Radu Negru” Făgăraș, Profesor MERITO 2020)
VI: MANAGEMENTUL EMOȚIILOR – curs – grupă de formare
Formator: Conf. univ. dr, Sebastian Chirimbu (Universitatea Spiru Haret – București)
La finalul simpozionului, formatori și participanți au oferit feedback în urma activităților desfășurate. În cadrul proiectului s-a organizat tombola ”Digitaliada”.