O slujbă mai puţin obişnuită va avea loc în acest srfârșit de săptămână în Biserica Evanghelică din Cincu. Membri ai comunităţii Taizé din România, în special din Bucureşti şi Sibiu, se vor întâlni în acest lăcaş de cult pentru a se ruga împreună. Potrivit administratorului lăcaşului de cult, Brighitte Boghian, comunitatea Taizé a primit aprobarea preotului care slujeşte la Cincu, Michael Reger, pentru a organiza această slujbă ecumenică.
Evenimentul este programat să aibă loc sâmbătă, 23 noiembrie 2019, de la ora 16.00.
,,Pentru prima dată vom organiza o sluibă cu cântece din comunitatea ecumenică Taize într-o biserică fortificata din Transilvania, la Cincu. De ce la Cincu? Pentru că este una dintre cele mai vechi şi frumoase lăcaşuri de cult din Transilvania şi care ne-a primit cu braţele deschise. Invităm cu plăcere pe oricine doreşte să participe”, este mesajul organizatorilor slujbei Taize.
Ce înseamnă comunitatea Taizé
Comunitatea ecumenică de la Taizé, din estul Franţei, a fost creată de elveţianul Roger Schut, în vârstă de 25 de ani atunci, în 1940, reunind iniţial călugări protestanţi şi catolici.
În prezent, nucleul comunităţii e format din oameni din peste 25 de ţări.
Ideea de bază a comunităţii este de a aduna laolaltă, în rugăciune, toate confesiunile creştine. Fratele Roger îşi dedicase viaţa reconcilierii Bisericilor creştine.
În fiecare an, mii de pelerini din toată lumea, inclusiv din România, mai ales tineri, merg la Taizé pentru un program comun de rugăciune şi schimb de experienţă creştină.
O dată la două luni se traducea în 15 limbi aşa numita ,,scrisoare din Taizé”, un fel de buletin informativ care cuprindea şi meditaţii pe teme creştine scrise de fratele Roger.
Liderul spiritual al acestei comunităţi, ajuns la 90 de ani, a fost ucis de o româncă bolnavă psihic. Femeia care l-a ucis în 2005 pe părintele Roger, liderul spiritual al comunităţii din Taize, Franţa, a fost adusă în 2012 în România şi a fost internată la un spital de psihiatrie din judeţul Iaşi, ea stând înainte într-un centru specializat francez.
Luminiţa Solcan, originară din Iaşi, l-a înjunghiat cu un cuţit, în august 2005, pe preotul francez Roger, chiar în timpul slujbei, în prezenţa a 2.500 de oameni. Aceasta avea atunci vârsta de 36 de ani.
Succesorul părintelui Roger devine Fratele Alois, stareţul de azi al comunităţii.
(Cristina Cornilă)