Ţara Făgăraşului a fost nominalizată pentru Destinaţia Anului 2023. Să votăm pentru ea!


Una dintre cele mai bune destinaţii din anul 2023 ar putea fi chiar Ţara Făgăraşului, dacă zona noastră va ieşi câştigătoare din competiţia destinaţiilor turistice.

Ţara Făgăraşului a fost nominalizată în această competiţie, în etapa de Înscrieri, la secţiunea Târâmuri cu istorie şi tradiţie, etapă care s-a încheiat la data de 28 februarie a.c.

Anul trecut, 20 de mii de utilizatori unici au nominalizat peste 150 de destinații din ţară. Dintre acestea au fost alese 19 finaliste. 100.000 de voturi și un juriu de experți au desemnat Destinațiile Anului 2022: Iași, la categoria City Break, și Toplița, la categoria Localități Turistice.

Anul acesta, competiția capătă și mai multă amploare: vor fi acordate mai multe premii, pentru mai multe categorii; spre comparație anul trecut, au fost două categorii: City Break și Localități Turistice. Anul acesta, categoriile sunt următoarele:  Orașe care inspiră, Tărâmuri cu istorie și tradiție, Comori naturale și Stațiuni turistice. 

Marea noutate constă în faptul că, pentru prima oară, în competiție se pot înscrie operatori turistici, pentru care sunt cinci categorii: Parcuri de distracție și aventură, Atracții cultural-educative, Resort-uri, Boutique, Experiențe gastronomice.

Câștigătorii celor nouă categorii vor fi vizitați de vloggerii Destinația Anului și vor beneficia gratuit de emisiune de promovare la PrimaTV.

Premiile vor fi anunțate în cadrul Galei Destinația Anului, un eveniment major, cu puternic impact mediatic. Gazda evenimentului vă fi Primăria Municipiului Iași, oraș câștigător al sezonului 2022.

Competiţia a ajuns anul acesta la a 3-a ediţie.

 

Premii bonus

Organizatorii au anunţat că vor acorda şi patru premii bonus, după cum urmează:

– Marele Premiu Destinatia Anului 2023 in Romania – acordat participantului cu cel mai mare punctaj
– Destinatia Anului 2023 in Romania – Destinația Anului pe regiune istorică
– Destinatia Anului 2023 in Romania – Destinații în ascensiune
– Destinatia Anului 2023 in Romania – Atracția Anului

Despre Ţara Făgăraşului

,,Țara Făgărașului este o zonă superbă, plină de istorie și tradiții, cuprinsă între Munții Făgărașului și râul Olt, la mijlocul distanței dintre Sibiu și Brașov”, se arată în descrierea zonei noastre. (CLICK AICI)

Primul obiectiv cu care se mândreşte zona noastră este Cetatea Făgăraşului.

Cetatea Făgărașului (125 de încăperi și 5 etaje) se aflată exact în inima țării, la km 0 al României. Cu o istorie de peste 600 de ani, este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăţi medievale din Europa de Est, cunoscută ca cetate care nu a fost niciodată cucerită. Sunt impresionante podurile spectaculoase de acces și șanțul de apărare, transformat într-un lac pitoresc, cu lebede. Cetatea găzduiește Muzeul Țării Făgărașului Valeriu Literat, majestuoasa Sală a Tronului și legenda Fecioarei de Fier (teribil instrument de tortură). Dar și aripa dedicată perioadei opresiunii comuniste (Cetatea a funcționat, ani buni, ca închisoare pentru aproape 1000 de deținuți politici. Țara Făgărașului mai este recunoscută și pentru rezistența memorabilă a grupurilor de luptători din munți, împotriva comunismului).

Alte obiective pe care le puteţi găsi în inima ţării:
– Ruinele Cetății lui Negru Vodă, de la Breaza (Negru Vodă, supranumit Radu Negru sau Radul Negrul Voievod, a fost, potrivit legendei, fondatorul și primul domn al Țării Românești);
– Bisericile fortificate – au apărut după marile năvăliri tătare de la 1241, când sașii, colonizați aici cu sute de ani în urmă, erau supuși unei adevărate extincții. Așa că și-au transformat bisericile în fortărețe: le-au înconjurat cu ziduri de apărare, în interiorul cărora se adăposteau și unde îți păstrau proviziile (renumitele Turnuri ale Slăninilor). Apoi, aceste biserici au devenit adevărate centre comunitare și culturale. Nici astăzi nu se dezmint și, atât la Cincu, cât și la Cincșor, bisericile găzduiesc concerte, expoziții de artă, evenimente;

– Mânăstirea Cisterciană de la Cârța;

– Bisericile monumente istorice din satele românești, cu picturi murale de patrimoniu sunt locuri vii, în care, duminică de duminică, au loc slujbe care pun în valoare cultura comunităților mici, rurale, cu tot farmecul lor patriarhal.

– Mănăstirea Sâmbăta de Sus, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, renumit centru pentru pictura pe sticlă;

-Herghelia Sâmbăta de Jos, înființată cu mai bine de 100 de ani în urmă;

– Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche, sau ,,Templul ursitelor”, cum mai este cunoscută, este un monument unic în Transilvania, cu o turla săpată adânc în piatră, care face legătura de taină între pământ și cer, printr-o lunetă misterioasă. Deși există numeroase controverse privind originea acestui locaş, majoritatea cercetătorilor afirmă că este o mănăstire creştin-ortodoxă, construită probabil în jurul anului 1700, unde s-au refugiat și călugări din calea prigoanei habzburgice.

– În Țara Făgărașului mai sunt multe mănăstiri cu povești extraordinare de renaștere din propria cenușă, după martiriul din secolul al XVIII-lea;

– Muzeul de Pânze și Povești de la Mândra, cu o bogată colecție etnografică, cu specific cultural local, un atelier de zestre contemporană lucrată manual și o expoziție inedită, dedicată unui proiect internațional de călătorie cu peste 1 milion de km în portofoliu: ,,Suveica Mamei Ruța în jurul lumii” (suveica e cel mai popular element de la războiul de țesut), Totul într-una dintre casele construie, la începutul secolului cu bani aduși de peste ocean, în timpul marii migrații a ardelenilor în America – aici existând și o expoziție permanentă dedicată acestui fenomen specific zonei: primul val de emigranți români din toate timpurile (fenomen care a luat o amploare uluitoare în ultima sută de ani);

–  Vâltorile de la Lisa, omplexu de instalații tradiționale de prelucrare a lânii. Este cel mai vechi din România, datând din anii 1850. Meșteșugul prelucrării lânii cu ajutorul instalațiilor, care pot fi vizitate și astăzi, a fost transmis din generație în generație și încă se mai practică aici.

– Centrul Meșteșugăresc Drăguș ,,Casa Cojocarului Dumitru Sofonea” – unul dintre cei mai vestiți meșteri cojocari ai României, declarat Tezaur Uman Viu;

– Movilele de la Șona (satul natal al unuia dintre cei mai bine vânduți artiști români la licitațiile de artă din România, pictorul Ștefan Câlția, sat care seamănă cu o galerie de artă în aer liber, cu case albastre).

Obiceiurile de iarnă în Ţara Făgăraşului
Iarna, în Țara Făgărașului, are loc una dintre cele mai vii și bine păstrate manifestări ale tradițiilor ancestrale românești: obiceiul Cetei de feciori. În aproape fiecare sat, pe parcursul tuturor sărbătorilor de iarnă (trei zile de Crăciun, Anul Nou /Sfântul Vasile, Sfântul Ștefan, Boboteaza și Sfântul Ioan) cete de feciori și fete, îmbrăcați în costume populare specifice locului, însoțiți de grupuri de muzicanți autentici, locali, ,,scot jocul” în sat, la Căminul Cultural.

Evenimentele au loc cu porțile deschise și spațiile devin neîncăpătoare pentru adevărate demonstrații de jocuri populare românești, autentice, pe care le joacă întreaga comunitate.

Obiceiul Colindatului de Ceată Bărbătească și Jocul fecioresc se află pe lista UNESCO.

Cum se votează

Este necesar ca votul să se facă la cel puţin 3 categorii din toate cele 8 categorii ale competiţiei (CLICK AICI)

După ce intraţi pe site, trebuie să votaţi la 3 categorii, apoi apăsaţi butonul Confirmă votul şi apoi Confirmă adresa de mail.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.