Țara Făgărașului este alături de Republica Moldova. Primarul Florin Ioani: ,,Am mers să le ducem un mesaj pro-Europa!”


O delegație românească s-a întors recent dintr-o vizită de lucru din raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Din delegație au făcut parte deputatul Dumitru Flucuș, senatorul Mihai Veștea și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Țara Făgărașului și primar al comunei Viștea – Florin Ioani.

,,Județul Brașov este înfrățit cu raionul Ștefan Vodă și avem multe comune înfrățite cu comune moldovenești. Vă dau ca exemplu Recea, Ucea, Beclean, Hârseni, Șinca Nouă etc. În ultima perioadă, cel puțin după ultimele două exerciții electorale – alegerile prezidențiale și cele parlamentare – Republica Moldova pare să privească mai mult înspre Europa și implicit înspre România. Noi, ca frați mai mari, ne dorim să îi facem să înțeleagă că evoluția lor firească trebuie să fie pro-europeană. Chiar dacă la ultimele alegeri au votat înspre direcția aceasta, există totuși multă populație în Republica Moldova care nu cunoaște realitatea și nu știe să aleagă drumul cel mai bun. Noi vrem să aducem în zona noastră formatori de opinie de acolo, precum primari, preoți, oameni de afaceri, ca ei să înțeleagă că trebuie să se îndrepte spre Occident, iar apoi la întoarcere să ducă acest mesaj acasă. Gândiți-vă cât ne-a ajutat pe noi intrarea în Uniunea Europeană, începând de la mentalitate și până la fonduri europene. Putem face în comunitățile noastre proiecte de milioane de euro, la care nici nu visam înainte. Investițiile sunt de altă anvergură, de alt nivel”, a declarat Florin Ioani, primarul comunei Viștea, pentru ziarul ,,Salut Făgăraș.”

O primă reacție după vizita românilor peste Prut se va produce în luna septembrie. O delegație formată din mai mulți primari din raionul Ștefan Vodă va veni în Țara Făgărașului. Politicienii vor putea observa la fața locului modul de finanțare a investițiilor, asocierea comunelor, obținerea fondurilor europene etc. De asemenea, se urmărește ca după această întâlnire să mai aibă loc și alte înfrățiri între comunele românești și cele moldovenești.

,,În raionul Ștefan Vodă am întâlnit oameni cu suflet mare, copii talentați, care mi-au transmis din emoția lor și care ne-au împărtășit din tradițiile și obiceiurile locului. Nu în ultimul rând, vreau să încurajez primarii din raion la înfrățiri cu comune sau orașe din România pentru a putea demara împreună proiecte comune, cu posibilitate de finanțare pentru Republica Moldova”, a declarat deputatul Dumitru Flucuș.

,,Până acum, în exercițiile financiare anuale, România aloca suma de 150 de milioane de euro pentru Guvernul Republicii Moldova. Acești bani se duceau către Guvern, nu către comunitățile locale. Se dorește schimbarea legii și crearea unui cadru legal pentru ca de banii din România să beneficieze comunitățile locale de acolo, nu neapărat Guvernul. Acest lucru se va putea face prin înfrățirile dintre comune. De exemplu, Guvernul din România alocă banii comunelor noastre, iar comuna din România, în baza înfrățirii cu o comună de peste Prut, o ajută pe aceasta financiar. Astfel, ajutorul financiar se va resimți exact acolo unde este nevoie, la baza societății, direct în comunitate”, a explicat Florin Ioani.

 

Delegația românească a fost primită cu multă ospitalitate în Republica Moldova. Peste tot locul românii au fost întâmpinați cu pâine cu sare, cu fanfară, cu delegații de consilieri locali, primari, reprezentanți ai bisericilor sau școlilor.

,,De acum trebuie să vină ei către noi. Noi le-am dus un mesaj pro-Europa. Trebuie să facă toți pașii firești spre o evoluție firească, așa cum și noi i-am parcurs. Să vină la noi să vadă modelul. Pentru început așteptăm delegația din luna septembrie. Din ce am observat, trendul tinerilor din Republica Moldova este să meargă înspre Occident, nu înspre Rusia. Această deschidere, dacă o vor parcurge până la capăt, le va aduce cel mai mare beneficiu posibil”, a mai spus președintele Asociației Țara Făgărașului.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.