Profesorul pensionar Gheorghe Bucşa din oraşul Victoria se poate considera un dascăl împlinit. A scris o carte de fizică, ce a ajuns să fie predată unor studenţi americani. Faptul se datorează hazardului, dar meritele pentru concepţia volumului de fizică îi rămân profesorului Bucşa.
,,În 2017, după o lungă perioadă de muncă, am lansat cartea ,,Fizica pentru liceu – chestionare şi explicaţii”. Aceasta conţine toată fizica ce se predă în liceu. Deşi am ales căile cele mai simple de a ajunge la rezultat şi am făcut generalizări, tot mi-au cerut oamenii să scriu ceva şi mai simplu, să poată înţelege şi cei care nu se pricep la fizică. Aşa s-a născut, în 2018, ,,Fizica pentru nepoţi şi… pentru toţi”, o carte de 200 de pagini pe care am lansat-o de curând, adică în ianuarie 2019. Este scrisă sub formă de întrebări şi răspunsuri între un bunic şi nepoţii săi. Sunt explicaţii de genul de ce parchetul este rece şi covorul este cald sau de ce patinele alunecă pe gheaţă dar nu şi pe asfalt”, spune autorul cărţilor de fizică.
Volumul ,,Fizica pentru liceu – chestionare şi explicaţii”, printr-o întâmplare, a ajuns la un dascăl de fizică ce predă în SUA.
,,Am avut plăcuta surpriză ca această carte să-i fie înmânată unui profesor român de fizică ce predă în America. Soţii Marian şi Doina Niculiţă i-au făcut cadou de Crăciun acestui profesor cartea mea. Pe profesor îl cheamă Mircea Lupu, este originar din Făgăraş şi predă fizica la o universitate americană. Acesta foloseşte cartea la cursul său de fizică. Aflând că între timp am mai scris una, profesorul m-a rugat să i-o trimit şi pe aceasta”, spune Gheorghe Bucşa.
Se întâlneşte o dată la 5 ani cu promoţia din 1964
Profesorul Bucşa din oraşul Victoria a mai bifat două publicaţii în trecut şi pe alte subiecte.
În 2015 a publicat cartea ,,Lecţii de dirigenţie după ani”, care conţine speech-urile ţinute foştilor absolvenţi după terminarea liceului. Prima promoţie pe care acesta a avut-o ca diriginte a terminat liceul în Victoria în anul 1964. De atunci, la fiecare 5 ani, dascălul s-a întâlnit cu elevii săi. Toate prelegerile întâlnirilor se regăsesc în paginile acestei cărţi.
În 2016 a publicat cartea ,,Albinele şi viaţa lor socială”. Dascălul s-a apucat de apicultură în preajma pensionării şi de atunci a avut o sumedenie de ucenici pe care i-a iniţiat în taina creşterii albinelor.
La ora aceasta lucrează la un alt volum, despre care spune că va reflecta un domeniu total diferit decât cele abordate în lucrările anterioare.
Profesorul Gheorghe Bucşa este pensionar. Are 80 de ani şi se trage din Avrig. Acesta va lansa zilele viitoare ultima sa carte şi la Biblioteca din Avrig. În primul său an de învăţământ, 1959 – 1960, a predat fizica la şcoală în Viştea de Sus. Ulterior, s-a transferat la Liceul Teoretic I.C. Drăguşanu din oraşul Victoria unde a rămas până la pensionare.
(Cristina Cornilă)