Veste mare pentru comănari: Primăria a obținut toate avizele pentru cea de-a treia captare de apă din comună


În perioadele de secetă scade foarte mult sursa de apă din care sunt alimentate satele Comăna de Sus şi Comăna de Jos. Cel mai mare disconfort îl simt locuitorii din Comăna de Jos, acolo unde, nu de puține ori, apa vine la program: 4 ore dimineaţa şi 4 ore seara.

O a treia lucrare de captare a apei va fi posibilă vara aceasta în comuna Comăna. Aceasta se va face dintr-o nouă sursă şi astfel se ajunge ca cetăţenii celor patru sate ale comunei să fie alimentaţi dintr-un total de trei surse: sursa pentru Crihalma şi Ticuşu Nou, sursa de la Crăiasa pentru Comăna de Sus (din care venea până acum şi la Comăna de Jos) şi sursa Valea Comănii (din care se va extrage atât pentru Comăna de Sus, cât şi pentru Comăna de Jos).

La ora actuală, Comăna de Sus şi Comăna de Jos sunt alimentate cu apă curentă din sursa Crăiasa situată la Comăna de Sus. De aici se extrag cam 6-7 litri/secundă şi, dacă n-ar fi secetă peste an, apa ar ajunge pentru cele două sate.

,,Din păcate, în ultimii ani ne-am confruntat cu secetă. De exemplu, anul trecut n-a mai plouat deloc de pe la începutul verii. Debitul din această sursă scade foarte mult, iar situaţia cea mai dificilă survine la Comăna de Jos, acolo unde nu mai putem alimenta non-stop şi dăm apa la program. Am încercat să căutăm sursă distinctă de apă numai pentru acest sat şi am făcut două foraje la Comăna de Jos. Am forat până la 150 de metri adâncime şi am dat de apă sărată. Costul desalinizării este foarte mare, aşa că a trebuit să găsim altă soluţie”, a declarat primarul Viorel Grusea, pentru ziarul ,,Salut Făgăraş”.

Soluţia salvatoare s-a dovedit a fi Valea Comănii, dar până să se ajungă în punctul de a capta efectiv apă din această vale a fost cale lungă, 1 an și jumătate de birocrrație.

Valea Comănii are un debit foarte bun de apă şi de aici s-ar capta apa numai când sursa de la Crăiasa nu poate satisface necesarul întregii comune (mai ales vara). De aici, în această situaţie, s-ar mai extrage încă 5 litri/secundă.

,,I-am rugat pe cei de la DSP Braşov să vină să recolteze un buletin de analiză şi să ne spună dacă, după un proces de filtrare, apa ar fi bună pentru populaţie. Din fericire, rezultatele au arătat că este foarte bună. Tot DSP ne-a recomandat şi ce tip de staţie de filtrare să montăm pentru apa aceasta. Apoi am obţinut de la Institutul Naţional de Hidrologie din Bucureşti acceptul de a capta apă din această vale. Ulterior am depus la Agenția Pentru Protecția Mediului Braşov documentația pentru obţinerea avizului şi din partea acestei instituţii. După ce am avut acordul de la Mediu, am depus documentaţia şi la SGA Braşov. iar în cele din urmă am primit avizul și de acolo. Am intabulat tot, inclusiv acolo unde se va face captarea apei. Va fi o captare de mal, nu va fi o construcţie. Este un dren în paralel cu Valea Comănii, apa se va filtra în drenul respectiv, după care intră în conductă şi vine până în Comăna de Sus, unde vom face o staţie de tratare şi potabilizare”, a explicat edilul.

Staţia de filtare a apei va fi montată în localitatea Comăna de Sus, la o distanţă de 1,9 km faţă de punctul în care se va face captarea apei, situat la altitudine, în pădure. Această staţie va fi astfel calibrată, încât să filtreze şi apa din sursa de la Crăiasa.

Captarea apei din Valea Comănii, montarea staţiei de filtrare şi introducerea conductei de la captare şi până la filtrare vor costa cu totul bugetul comunei în jur de 700.000 de lei. Aceşti bani există în momentul de faţă în contul comunei, în urma economiilor făcute în anul anterior.

,,Am prins în buget banii pentru această lucrare încă de anul trecut. Din păcate, au fost necesare atâtea avize, încât nu am putut face lucrarea. Abia acum, după 1 an și jumătate, am terminat cu obținerea lor! Aşa că, dacă nu am reuşit în 2019 să trecem la faza de achiziţie publică a constructorului, banii au rămas necheltuiţi şi am refuzat să îi distribuim în altă parte, deşi recunosc că aveam nevoie de ei în multe alte locuri, dar am zis că sursa de apă este o prioritate. Excedentul bugetar pe anul precedent a fost de 1.000.000 de lei. Noi estimăm că pentru lucrarea de captare a apei am putea folosi în jur de 700.000 de lei din suma excedentară”, a precizat primarul Grusea.

Potrivit edilului, următorul pas este votarea în Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici și a studiului de fezabilitate pentru captare, după care urmează mprocedura de licitție publică pentru selectarea constructorului.

Primarul Grusea susține că, dacă nu mai întâmpină alte impedimente, lucrarea va fi realizată în această vară.

Pe raza comunei Comăna se fac buletine de analiză la toate sursele de apă din 6 în 6 luni.

 

(Cristina Cornilă)




 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.