Atenție mare în această perioadă dacă ajungeți la Sâmbăta de Sus! În zona turistică a fost semnalată prezența unei vipere.
Un turist care s-a aflat la Mânăstirea Brâncoveanu a dat peste o viperă în zona lăcașului de cult, între mânăstire și lacul cu pești din spatele acesteia.
,,Era o viperă comună cu romburi foarte vizibile, un exemplar foarte mare, am și filmat-o, dar s-a retras repede pe o cărare. Vipera comună este cea mai răspândită în zona noastră, o găsim în zone umede în care există și porțiuni de uscat pe care să se târască, adică pe malurile lacurilor, pe malurile pârâurilor sau râurilor”, a declarat Traian Tabacu, cel care a observat vipera.
Cu toate, acestea, față de alte zone turistice din țară, stațiunea Sâmbăta de Sus nu este periculoasă din punct de vedere al prezenței vipererelor. Exemplarele întâlnite aici sunt mai degrabă excepții și nu o particularitate a locului.
Vipera nu trebuie deranjată, caz în care ea nu atacă. Recomandările specialiștilor sunt ca în zonele montane să folosească bețe de trekking, căci acestea fac zgomot şi vibrează, iar viperele fug din calea omului înainte ca el să dea pasul spre locul în care se află, după cum a declarat pe vremuri fostul preşedinte al Transmont Făgăraş, Nicolae Mercurean, pentru Salut Făgăraș.
Dacă totuşi vipera a muşcat, sunt utile următoarele sfaturi: Victima nu trebuie să se agite, pentru că îşi pune sângele în mişcare şi odată cu el şi veninul care i-a intrat în corp. Indicat este să stea întinsă la orizontală şi să sune cât mai repede la 112. Dacă are posibilitatea să se îndrepte spre un loc de unde poate primi ajutor, să se deplaseze încet.
Viperele pot fi recunoscute datorită celebrului ,,V” de pe cap. La maturitate, acestea ajung până la 80 cm.
Foto: arhivă
(Cristina Cornilă)