11even| Făgărășenii au ascultat povești de viață spuse în 11 minute (FOTO)


  • 11 personalități, 11 minute, 11 lecţii de viață. Este reţeta de succes a evenimentului 11even care a avut loc luni seara, 11 noiembrie, la Făgăraș. Organizată de AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației), această ediţie a ajutat la strângerea unor fonduri dedicat proiectelor educaționale.

foto: Cristina Șerban

Zeci de făgărășeni au fost prezenți luni seara, 11 noiembrie, la Casa de Cultură, pentru a asista la discurcusile celor 11 invitați a celei de-a V-a ediție 11Even Experiences Făgăraș. Printre invitații care au urcat pe scenă să își spună poveștile lor de viață s-au numărat Marlene Stanciu,  fondator al KraftMade, un studio de slow design care are ca focus meșteșugurile, legătura dintre patrimoniu și viitor, Simona Baciu, fondator și președinte Transylvania College, Vasile Vlașin, fondator Părinți Salvatori, Andreea Timofte, fondator „N-avem sânge?“, Codrina Anghel, profesor și actor, fondator Festivalul EvadArt, dar și Nicolae al României. Prezentator al ediției 11even de luni seara a fost Mihaela Tatu.

Ne aflăm la a V-a ediție a evenimentului 11even. Este un eveniment marca Asociația 11even Cluj, un eveniment pe care îl organizăm și la Făgăraș, iată, de 5 ani! AVE este organizatorul local al acestui eveniment, alături de Fundația Comunitară Țara Făgărașului și de Asociația Oamenilor de Afaceri din Țara Făgărașului. Fiecare ediție are o temă, iar tema din acest an se numește Choises – Alegeri. Despre alegerile personale ne-au vorbit cei 11 vorbitori, coordonați de Mihaela Tatu, ea a fost prezentatoarea acestei ediții. Tot în acet cadru am avut și un moment artistic susținut de Ioana Bitere, soprană, ce locuiește în Brașov. Fiecare vorbitor a venit cu mare drag la Făgăraș și cu dorința de a susține proiectul comunității și anume AVEntura cunoașterii, un proiect ce ține de valorizarea potențialului copiilor și tinerilor fin Țara Făgărașului. Asta înseamnă organizarea de ateliere de ucru pentru părinți, adulți și copii și punerea lor în valoare în contexte educaționale specifice“, ne-a declarat Marciana Streza, organizator al evenimentului, fondator AVE Făgăraș.

Marlene Stanciu: Trăiește și lucrează în Cincu, Transilvania. Colectează și expune asocieri afective în proiecte care readuc înțelepciune și tehnici străvechi în cultura contemporană. Stanciu este fondator, și, împreună cu partenerul ei Alex Herberth, manager al KraftMade, un studio de slow design care are ca focus meșteșugurile, legătura dintre patrimoniu și viitor. „Viața mea este strâns legată de carnaval. Eram prin 2006, când, într-o zi, cineva mi-a zis că se deschide o aplicație pentru Sibiu, capitală culturală. Și pentru că îi spusesem aceei eprsoane atât de multe povești săsești m-a întrebat: nu vrei să aplici și tu la această aplicație și să faci și tu ceva pentru sașii tăi? Și atunci am închis ochii și primul lucru l-a care m-am gândit a fost o amintire din copilărie și anume măștile de carnavel, festivalul cu măști ce era realizat de sașii din Cincu, acum mulți ani, Fuga Lolelor. Carnaval săsesc de alungare a spiritelor rele. Astăzi este deja un carnaval Fuga Lolelor atât în Cincu, cât și în Agnita. În 2006 avest festival nu mai era în Cincu, la fel cum nici sașii nu mai erau în Cincu, să îl organizeze. Dar, iată, că am visat ca acest festival să aibă din nou loc, chiar și fără sași. Acest lucru nu a fost deloc ușor, toată lumea mă întreba cum pot să revitalizez un festival săsesc în lipsa sașilor? Dar am zis că este posibil, pentru că acest obicei s-a născut aici, în aceste locuri și este deja o marcă a acestor locuri. Nu mai sunt sași, dar vom celebra cultura lor și vom face din acest festival, al Lolelor, unul interetnic. A fost un efort comunitar, iar ceea ce am făcut eu a fost doar să visez, iar apoi am oferit comunităților acele instrumente ca acest vis să devină realitate și să rămână o realitate. Iată, de 12 ani acest obicei există, din nou, la Agnita. Iar la Cincu există Fuga Lolelor de trei ani“.

Silvana Oprea: Consilier juridic în cadrul Sergiana Grup de mai bine de 11 ani. „Proiectul despre care am ales să vorbesc la această ediție 11even este despre Balul caritabil „Gândește cu sufletul“, pe care Grupul Sergiana îl va organiza în scurt timp. Dar cum a început acest proiect? Am venit în Grupul Sergiana în urmă cu 11 ani. Iar în urmă cu 6 ani, atunci când am înființat și Asociația Sergiana, am început să ajutăm și oamenii din Sergiana și familiile lor, am descoperit câtă forță stă în simplul fapt de a face bine. Iar binele acesta a crescut sub ochii noștri an de an și așa ne-am dorit să facem și mai mult bine. Astfel, ideea de a organiza un bal caritabil ne-a venit destul de repede, iar banii pe care îi vom strnge în urma balului îi vom dona unei cauze din comunitate. Însă alegerea cauzei a fost una dificilă, multe asociații ne-au vizitat și ne-au povestit despre anumite cauze. Însă atunci dânc a venit la noi și reprezentanți ai Fundației Comunitare Țara Făgărașului și ne-au povestit că Spitalul din Făgăraș a câștigat un proiect european prin care Secția de Pediatrie va fi reabilitată, însă banii nu sunt și pentru dotarea secției, atunci am știut că aceasta va fi cauza noastră: dotarea Secției de Pediatrie! În urmă cu mai bine d eun an am pus la cale acest bal caritabil, iată că doar trei săptămâni ne mai despart de acesta. Vom organiza acest bal caritabil, la care sunt invitați toți făgărășenii să se alăture cauzei, să doneze, pentru că o fac pentru copiii lor, copiii noștri, ai tuturor!“

Andreea Timofte: fondatoare a proiectului “N-avem SÂNGE?!“, un proiect dedicat stimulării donării voluntare de sânge, făgărășeancă, stabilită în Cluj. „Mulți încă nu știu că în România sunt foarte mulți oameni care au nevoie de sânge. Sau poate știu, dar le este frică să doneze. Este foarte greu să vezi pe cineva suferind lângă tine și să știi că ai putea face ceva pentru acea persoană, însă te temi. Organizația Mondială a Sănătății plasează România în zona de avarie,motiv pentru care e o nevoie stringentă de campanii de informare și educare a publicului, pentru că lipsa accentuată a sângelui pune toată societatea sub risc. Pe lângă acțiunile și campaniile cu caracter local care vizează includerea donării de sânge în rutina oamenilor sănătoși și eligibili, obiectivul programului include și formarea unei comunitati de ambasadori ai donării de sânge, pe care i-au denumit inspirat zicem noi, bloodfluenceri. Orientarea proiectului către adaptarea și dezvoltarea mesajului la specificul local vine în urma anilor de experiență din publicitate în care s-a observat că de fiecare dată comunitățile locale au o capacitate mare de retenție și mobilizare pe teme care le vizează în mod direct. Împreună cu echipa din care fac parte doresc să îndeplinim cu succes misiunea programului “N-avem SÂNGE?!” și sper că împreună vom alege să demonstrăm că de fapt noi, românii au CURAJ, că de fapt au SÂNGE și că-și pot asuma această responsabilitate ce nu se poate delega, aceasta responabilitate numită VIAȚĂ“

Codrina Anghel: profesor și actor. A fondat în 2010 Festivalul Evadarea în Artă, care a ajuns în 2019 la 642 de participanți și a creat o trupă de teatru pentru tineri cu care a realizat de-a lungul timpului 7 spectacole premiate la festivaluri nationale si internationale. „Mă numesc Codrina Anghel și sunt un om fericit! Viața mea are sens. Am trei copii, două fete și un festival. Mi-am dat seama că în multele evenimente importante din viața mea, și au fost multe, eu am fost cea aleasă. Mi-a fost ales numnele, și sunt recunoascător mamei mele. Am fost aleasă să trăiesc înconjurată de artă. Am fost aleasă să fiu mamă a celor doi copii pe care îi am. Am fost aleasă să conduc o fundație, Fundația Culturală „Negru Vodă“. Am fost aleasă să conduc și o școală. Și apoi m-am gândit la momentele în care am făcut eu însămi alegeri. Prima mea alegere a fost atunci când am urmat o cale în viața mea. Voiam să fiu actriță, dar voiam să fiu și profesor. A fost atunci o alegere grea, când am dat prima dată la facultate trebuia să stai la rând la actorie câțiva ani buni. Și atunci am decis să fiu un profesor pe care copiii mei, elevii, să îl țină minte, să le marchez viața, sper eu, în bine. Și într-un oraș căruia îi lipsea teatrul, jocul, un loc unde copiii să se simtă îln largul lor, m-am gândit că ar merge să fie înființat un mic eveniment, unde tinerii din Făgăraș să se regăsească. Așa a luat ființă, în 2010, Festivalul EvadArt. La început erau înscriși 100 de copii, mulți dintre ei erau și cei din organizare. Tot pe atunci am înființat și o trupă de teatru cu care, ani de-a rândul, am mers la festivaluri naționale și internaționale și cu care am câștigat premii importante. Sunt norocoasă, am alături de mine copii deosebiți, copii care și-au urmat și ei visul, calea. Și iată că, la 10 ani de la înființare, EvadArt a ajuns la 642 de participanți, tineri plini de inspirație, tineri extrem de talentați! Da, se poate“.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.