14 ani de la întronizarea Mitropolitului Laurenţiu Streza. Miercuri a fost aniversat


Membrii Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopi, conducerea și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, angajați ai Arhiepiscopiei Sibiului, preoți și credincioși au participat miercuri, 13 noiembrie, la slujba de Te Deum oficiată în capela facultății amintite pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu și a-l aniversa pe Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu la 14 ani de la întronizarea sa ca Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.

Soborul slujitor a fost condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care la final a evidențiat principalele realizări pe plan misionar-pastoral și administrativ din cei 14 ani de slujire a IPS Laurențiu în tronul de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.

Părintele Mitropolit le-a mulțumit la final tuturor pentru rugăciunile înălțate și pentru gândurile bune transmise la un moment aniversar pentru întreaga Mitropolie a Ardealului.

„Sperăm ca Bunul Dumnezeu să dea tuturor sănătate și putere de muncă, ani buni și rodnici, ca împreună să facem față problemelor mari pe care Biserica trebuie să le rezolve acum și vor fi probleme din ce în ce mai mari. Avem destule cuvinte de îmbărbătare în Sfintele Scripturi și știm că Hristos păzește Biserica Sa. Fiecare clipă a activității noastre este una de mare responsabilitate”, a spus ierarhul.

 

Orfan de tată de la 13 ani

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie, 14 ani de la întronizarea sa ca  Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului

Vede lumina zilei la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din părinţii Iulian şi Viorica . La vârsta de 13 ani rămâne orfan de tată.

(1954-1961) Şcoala generală , în localitatea natală;

(1961-1965) Liceul teoretic „Radu. Negru”în oraşul Făgăraş;

(1965-1969) Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obţinând diploma de licenţiat în Teologie cu teza: ”Mai – Marele Păstorilor, Hristos, modelul păstorilor bisericeşti în lumina Evangheliilor canonice”.

(1970-1973) Cursuri de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti , la Secţia Practică , Specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină ;

1975 susţine examenul de admisibilitate , pe care-l promovează cu media 9,50.

(1982-1983) Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia ;

(1983) specializare în domeniul liturgic laFacultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia ;
(1985) doctor în Teologie, la Institutul Teologic Universitar Bucureşti – Specialitatea: Liturgică Pastorală şi Artă creştină, cu teza: „Botezul în diferite rituri liturgice creştine” , sub îndrumarea marelui liturgist, Pr. Prof. Dr. Ene Branişte .

În 1969 se căsătoreşte cu Eugenia Stanciuşi are cinci copii .

decembrie 1969 e hirotonit preot pe seama parohiei Lisa , protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorală susţinută.

(1976-1981) devine spiritual-asistent laInstitutului Teologic Universitar din Sibiu

(1976-1986) asistent la Secţia Practică.

suplineşte lectoratul de Limba greacă(1977-1979) şi lectoratul de Limba franceză (1983-1986) .

(1986) suplineşte disciplina de Liturgică şi Pastorală , cu seminariile de practică liturgică.
1987 devine profesor universitar, titular la disciplinele: Liturgică, Pastorală şi Artă creştină , precum şi Îndrumător de doctorat , acreditat de C.N.E.A, finalizând până în prezent, 10 doctori în Teologie Liturgică, iar 18 doctoranzi fiind în stadiul de finalizare a tezei.

ianuarie — aprilie 1990 , devine consilier economic al I.P.S. Antonie al Ardealului.

(1992 — 1996) este ales Secretar ştiinţifical Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu.

1992 soţia trece în lumea drepţilor.

1992 este ales membru al AsociaţieiInternaţionale „Societas Liturgica”, cu sediul la Toronto (Canada) şi Trier (Germania).

20 iulie 1996 este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurenţiu.

4 iulie 1996 ales, prin hotărârea Sfântului Sinod, episcop al Caransebeşului.

11 august 1996 este hirotonit arhiereu şi instalat episcop la Caransebeş de către IPS Mitropolit Nicolae al Banatului.

1997 — 2001 , din încredinţarea Sf. Sinod, poartă de grijă credincioşilor români, vizitând şi slujind în toate parohiile din Banatul Sârbasc. Contribuie la alcătuirea Statutului de funcţionare şi la alegerea organelor de conducere ale noii Episcopii a Vârşeţului, acum Dacia Felix. Din binecuvântarea Patriarhului Teoctist şi încredinţarea Sf. Sinod, a facut parte din Comisia de dialog între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Sârbă.

În prezent, este preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a noi sfinţi, printre care: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie al II — lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cenica şi Sf.Ierarh Grigorie Dascălul, Sf. Ierarh Andrei (Şaguna) şi Sf. Ier. Simion Ştefan cu slujbele lor şi cele ale altor sfinţi canonizaţi mai înainte.
De asemenea este numit preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult , în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod.

3 noiembrie 2005 ales Mitropolit al Ardealului.

13 noiembrie 2005 este instalat Mitropolit al Ardealului, în catedrala mitropolitana din Sibiu, de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu, împreună cu un numeros sobor de arhierei.

Intre 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna din Sibiu

 

Sursa: Mitropolia Ardealului

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.