4 elevi din Recea apar în clipul Federaţiei Române de Oină


Şcoala Recea este printre puţinele din judeţ în care elevii învaţă la orele de educaţie fizică şi jocul de oină. Totul este posibil datorită pasiunii pentru acest sport a profesorului Nelu Avram. Hunedorean la origini, Nelu Avram a venit la Recea acum 30 de ani. Mărturiseşte că a găsit în şcoală nişte bastoane sigilate şi nu a ştiut atunci ce sunt. După ce a aflat că la Recea există o veche tradiţie a acestui sport, l-a îndrăgit, l-a învăţat şi a ajuns să-i înveţe apoi şi pe elevii săi. Când s-au făcut filmările la clipul de promovare a jocului de oină de către cei de la Federaţia Română de Oină, Nelu Avram şi elevii lui au fost printre participanţi.

oina Recea,,La Recea se practică jocul de oină de peste 15 ani. Anul trecut, în toamnă, Federaţia Română de Oină, ce are sediul la Constanţa, a filmat în judeţul Hunedoara, la Gâlda de Jos, un clip de promovare a acestui sport. Au fost aduse două echipe de seniori din Bucureşti, respectiv Constanţa şi ne-au invitat şi pe noi de la Recea. Eu am un drapel personalizat cu mesajul ,,Iubesc oina. Sport naţional. România”. A călătorit până acum pe patru continente (America de Nord, Africa, Asia şi Europa) şi a parcurs 16 state de pe aceste continente. În clip apar 4 elevi de la Recea îmbrăcaţi în costum popular şi drapelul respectiv”, a declarat Nelu Avram.

Clipul FRO are 1 minut şi 10 secunde şi va fi preluat atât de către Ministerul Tineretului şi Sportului, cât şi de către Comitentul Olimpic Român.

Nelu Avram este profesor de educaţie fizică la Şcoala Gimnazială din Recea. A adus până acum în comună două campionate de seniori oină, atât în aer liber, cât şi în sală, precum şi două tabere de câte o săptămână în care le-a predat copiilor jocul de oină.

Acesta mărturiseşte că în trecut nu a practicat oina, ci gimnastica şi chiar râde când îşi aduce aminte de bastoanele de oină găsite la Recea, despre care nu a ştiut la început la ce se folosesc.

Săptămânma trecută, în cadrul Olimpiadei Sportului Şcolar, a obţinut cu echipele sale din Recea locul II la oină, la faza interjudeţeană, atât la fete (12 aprilie), cât şi la băieţi (13 aprilie). La această etapă au participat elevi din 6 judeţe.

Clipul Federaţiei Române de Oină poate fi urmărit AICI.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.