14 candidaţi – 10 susţinuţi de partide şi patru independenţi – mai au la dispoziţie 30 de zile să îi convingă pe români să îi voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
De vineri, 25 octombrie, a început oficial campania electorală, perioadă în care competiţia e guvernată de reguli mai stricte, la capătul căreia alegătorii vor decide cine este cea mai potrivită persoană pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Votul începe la ora 7 în dimineaţa zilei de 24 noiembrie, dar sunt şi cîteva mii de români din străinătate care au ales să se pronunţe mai repede prin corespondenţă. Potrivit Constituţiei, în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale, va fi organizat un al doilea tur, între primii doi candidaţi stabiliţi după alegerile din 24 noiembrie.
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe cel mai târziu în data de 29 noiembrie a.c., ora 00:00, și se va încheia pe 7 decembrie a.c., ora 07:00, aplicându-se aceleași reguli menționate anterior.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, respectiv:
- Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
- George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
- Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
- Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
- Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
- Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
- Ana Birchall – candidat independent;
- Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
- Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
- Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
- Călin Georgescu – candidat independent;
- Cristian Diaconescu – candidat independent;
- Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.