Pentru că avem multe de spus!

.

Astăzi se împlinesc 11 ani de la moartea lui Octavian Paler


În ziua de 7 mai a anului 2007 se stingea din viaţă, la Bucureşti, cel care a fost Octavian Paler.

Fiul lui Alexandru și al Anei Paler, a urmat școala primară în satul natal Lisa, în anul 1937, după care a fost admis ca bursier la Colegiul Spiru Harte din capitală. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, a avut o altercație cu George Șerban, directorul școlii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), și a fost obligat să părăsească școala, mutându-se la Liceul ,,Radu Negru” din Făgăraş pentru a urma, în anul școlar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secția literară.

În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. În același an, a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. Octavian Paler

În continuare, urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie și simultan și pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti.

Căsătorit în anul 1951, are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- Facultatea de Comerț Exterior) în anul 1979.

A încetat din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator A fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul Sfânta Vineri.

În timpul vieţii este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale și din cauza criticii la adresa PCR și a lui Ceauşescu. I se stabilește domiciliul forțat și i se interzic diferite activitați în lumea artistică.

A realizat un film de televiziune dedicat satului natal Lisa. În film a arătat locul în care a murit tatăl lui – spitalul din Făgăraş.

În memoria sa, o stradă din municipiul nostru îi poară numele. Fosta stradă a Cimitirului se numeşte astăzi strada Octavian Paler.

În anul 2017 scriitorul a primit, post-mortem, titlul de ,,cetăţean de onoare al comunei Lisa”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *