Pentru că avem multe de spus!

.

Banii care cumpără bani!


La 30 de ani are atâția bani, încât abia îi poate număra. Nu știe exact valoarea lor, care este greu de aflat, chiar de-ar comanda o expertiză financiară. Pe unii ar putea să-i cheltuie fără probleme în colțuri îndepărtate ale lumii, fără să-i schimbe. Alții au fost în circulație pe vremea când încă posesorul lor nu se născuse. Nu știu la ce v-ați gândit, dar îl descriam de fapt pe unul dintre cei mai tineri colecționari ai Făgărașului.

Bogdan Dragotă are 30 de ani, este absolvent de Drept, iar în viața de zi cu zi este operator calculator și rețele. În timpul liber se ocupă cu strânsul banilor de prin lumea largă – bancnote și monede. Face asta de vreo 7-8 ani și are de gând să continue la nesfârșit. Știe că mai poate aduna cât pentru zece vieți și tot nu i-ar avea pe toți.

Pentru că împărtășim aceeași pasiune (numismatica), i-am descoperit colecția când ne-am întâlnit la un schimb de dubluri. Mi s-au întins în față nenumărate clasoare, cu bancnote frumos colorate, noi sau vechi de când nu făceam nici unul din noi umbră pământului, și cu monede la care ar râvni orice bijutier, la fel de vechi ori la fel de actuale ca și hârtiile.

Bancnotă aproape cât o foaie A4

Prezentarea începe, cum mă așteptam, direct cu artileria grea. ,,Uite, în ce privește dimensiunea, asta este cea mai mare bancnotă pe care o dețin. Este o hârtie de 100 de ruble rusești, emisă în 1910 și cumpărată de mine de la un târg de profil”, îmi flutură Bogdan prin fața ochilor o hârtie aproape cât o foaie A4.

100 ruble rusești - 1910

100 ruble rusești – 1910

Mă gândesc că hârtia a fost ,,martor” de nădejde al istoriei ruse. 7 ani mai târziu avea să înceapă Revoluția rusă, soldată cu răsturnarea regimului țarist și preluarea puterii de către comuniști. Bancnota trecea din mâna ultimului țar în cea a lui Lenin. În principal, la figurat. Dar, cine știe, dacă chiar și în mod real nu și-a lăsat vreunul amprentele pe ea?! Aproape, o onoare pentru mine s-o ating!

Bancnote de mărimea timbrelor

Pe lângă bancnota cu care puteai să împachetezi un sandwich (știu că exagerez), văd două mogâldețe de bancnote, puțin mai mari decât timbrele, de arătau împreună ca uriașa gorilă King Kong pe lângă doi oameni. ,,Iată aici cele mai mici bancnote, de 20, respectiv 40 de ruble, tot rusești, din 1917”, spune mai noul lor proprietar, în timp ce le așează meticulos lângă King Kong.

bancnota cu dimensiunile cele mai mari alături de bancnotele cu dimensiunile cele mai mici

bancnota cu dimensiunile cele mai mari alături de bancnotele cu dimensiunile cele mai mici

Mogâldețele ieșeau din imprimeria rușilor chiar în anul în care se năștea și Revoluția. Clasoarele lui Bogdan sunt ca manualele de istorie… Nu știu dacă el privește situația la fel.

Hârtia din Kenya, prima din șirul celor străine

Prin față mi se succed file de clasoare. Una după alta. Din când în când, colecționarul lor face câte o scurtă pauză și mă pune la curent cu povestea lor. ,,Prima bancnotă străină pe care am avut-o este aceasta din Kenya. Am găsit-o pe jos, chiar în Făgăraș, când ieșeam într-o seară de la o sală de sport.”

 

,,Aici sunt banii grecilor, cu figuri de zei, zeițe și filosofi. Dar preferatele mele sunt bancnotele din Ungaria și Germania. Ca o curiozitate, există hârtii nemțești care sunt imprimate numai pe față, iar pe verso sunt albe; am niște milioane de mărci din 1923 care au numai o față.

 

bancnote grecești

bancnote grecești

mărci din 1923 - față

mărci din 1923 – față

mărci din 1923 - verso

mărci din 1923 – verso

Banii morților

,,Uite, astea nu sunt bancnote; sunt de fapt bonuri de orez din China. Acestea sunt tichete de masă folosite de armata britancă. Celelalte sunt bancnote folosite de chinezi când le mor apropiații. Se numesc ,,hell bancnote” și cu ele se plătește de fapt vameșul la trecerea în lumea de dincolo. Practic, tradiția asta o regăsim și la noi. Familia mea se trage din satul Felmer. Aici e obiceiul aruncatului cu bani peste groapă”.

banii morților

banii morților

bonuri de orez din China

bonuri de orez din China

Și șirul hârtiilor și a poveștilor despre ele continuă. Câte ceva inedit ar fi de observat la fiecare dintre ele, dar cădem de acord că am avea nevoie de multe zile pentru asta, așa că, regretând, ne restrângem studiatul lor cât de mult ne lasă inima.

Spre deosebire de mine, care colecționez bancnote pe țări, Bogdan are propriul lui sistem de colecționare: îl interesează anii apariției, semnăturile guvernatorilor de pe ele și ale Miniștrilor de Finanțe din țările respective.

Monede colecționate în funcție de monetărie

La capitolul ,,monede”, să tot fie vreo 3.000 de bucăți. Fără dubluri. Monedele sunt colecționate în funcție de monetărie (locul unde erau tipărite) și de ani. Aflu că SUA imprimă monedele în două locuri diferite, ceea ce face să circule simultan două serii diferite de bani, valabile în același timp.

,,Am observat că imaginile care se imprimă pe hârtii sut cele cu care se mândrește țara: recolte bogate, porturi, faună, clădiri etc. La monede e altfel, e important materialul din care sunt făcute. Îți poți da seama dacă statul era înstărit, dacă monedele erau din argint”, spune Bogdan.

Printre atâtea tipuri de monede și de medale, descopăr inclusiv monede din secolul al XVIII-lea din Imperiul Austro-Ungar (1790).

Bogdan susține că mai are mult de strâns până la o colecție impresionantă, deși mie mi se pare grandioasă și acum. I-ar plăcea să aibă toată colecția din România și mărturisește că, nici dacă ar vinde-o pe cea actuală, nu i-ar ajunge ce ar obține ca să își cumpere strict o colecție cu bani românești, pentru că unii sunt vechi, rari și scumpi.

Cei care vor să își facă o imagine mai amplă despre colecția sa pot accesa contul de Facebook numit ,,Mini colecție”.

Bogdan Dragotă

Bogdan Dragotă

Am plecat de la Bogdan Dragotă cu gândul că nu sunt o colecționară prea serioasă, că în comparație cu el nu am depus suficiente eforturi pentru propria-mi colecție și că am lăsat-o cumva să se rezolve de la sine… Așa că de acum iau taurul de coarne (nu râdeți, am o bancnotă cu un taur) și îndesesc achizițiile. Doar banii pot cumpăra tot bani!

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *