Bucate din secolul al XVII-lea gătite duminică la Făgăraş. Picioarele de broască, la loc de cinste!


La Făgăraş s-a gătit duminică, demonstrativ, după cartea medievală de bucate a principesei Ana Bornemiza, scrisă în 1680. În Turnul Thomory din Cetatea Făgăraş au fost expuse preparate de care se bucurau acum trei secole feţele princiare care stăpâneau Transilvania. Demonstraţia s-a făcut pentru o filmare TVR, care va promova zona Făgăraşului din punct de vedere turistic şi gastronomic.

Jurnaliştii Cristian Tabără şi Daniel Georgescu de la emisiunea ,,Exclusiv în România” au poposit din nou în zona noastră, după ce mai filmaseară aici obiective turistice şi obiceiuri locale şi cu două luni în urmă.

De data aceasta, într-una din zile, ei au filmat o reconstituire fidelă a gastronomiei Cetăţii Făgăraş din perioada Evului Mediu târziu.

Consultantul gourmet Daniela Graură (Casa Terra Făgăraş) a gătit pentru această filmare pulpă de miel, păstrăv cu condimente, pui de baltă şi plăcintă cu brânză, folosind ca inspiraţie celebra carte de bucate pe care a scris-o principesa Bornemiza, la 1680, pe când era stăpâna Cetăţii (vezi mai multe despre cartea cu peste 1.000 de reţete AICI – click). Preparatele au inclus condimente care se foloseau la vremea respectivă la curtea principesei. Aceasta le-a vorbit jurnaliştilor despre posibilitatea introducerii de preparate de epocă în meniurilor unităţilor alimentare din regiune.

Directorul muzeului ,,Valer Literat”, dr. Elena Băjenaru, a explicat contextul istoric în care în Cetate apărea cartea de bucate, în manuscris, a principesei, precum şi caracteristici ale acesteia care o fac unică: asediată de 15 ori, dar necucerită niciodată cu arma, vizitată de hatmanul Poloniei, Sobieski, şi de Patriarhul Miron Costin etc.

Primarul oraşului, Gheorghe Sucaciu, a prezentat eforturile conjugate ale administraţiilor locale din Ţara Făgăraşului în a face regiunea mult mai vizitabilă de către turişti, precum şi faptul că monumentul istoric va intra într-un amplu program de restaurare pentru 2 ani de zile.

Surpriză pentru jurnalişti, la Balul lolelor de la Cincu

Echipa TVR a mai filmat în aceste zile la fabrica de sticlă de la Avrig şi în satul Cincu, acolo unde sâmbătă a avut loc fuga lolelor, un obicei străvechi reluat în urmă cu 4 ani.

65 de cincani, costumaţi în lole, au animat întreaga comunitate locală, de la ora primele ore ale dimineţii şi până după-amiaza (vezi AICI ce înseamnă obiceiul – click). Seara, lolele şi sătenii au participat la un bal, organizat de Asociaţia Scaunul Cincului, în căminul cultural, adică de soţii Martin şi Monica Mertensacker, Dorin Brătescu, Ştefan Stratu, Cristian Terbea şi Uwe Boghian.

Balul lolelor

180 de oameni şi-au dat întâlnire la bal, acolo unde au dansat pe muzica de petrecere săsească şi românească a unei formaţii sibiene şi unde au fost serviţi cu mai multe feluri de mâncare.

Unul dintre organizatori, Martin Mertensacker, a urcat pe scena balului şi le-a oferit cadouri simbolice jurnaliştilor TVR, care nu s-au aşteptat la acest gest şi au fost plăcut surprinşi. Cristi Tabără a primit două portrete realizate de un artist sibian, iar Daniel Georgescu a fost cadorisit cu o mască de lolă realizată de cincanul Uwe Constantin Boghian.

Cristian Tabără

Daniel Georgescu

Difuzarea acestui nou episod al emisiunii ,,Exclusiv în România”, menit să promoveze centrul României, va fi anunţată ulterior de postul public de televiziune. Tot în acest episod va intra şi povestea lui Ioan Puşchi, căutător de trufe din zona Perşani, care a fost filmată acum două luni, la prima venire a jurnaliştilor în zonă. Aceştia au descoperit că regiunea are un mare potenţial turistic şi au promis că se vor întoarce şi pentru alte filmări în cursul acestui an.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.