Pentru că avem multe de spus!

.

Ce spun autoritățile despre venirea urșilor în oraș: „îi putem doar alunga în zona de pădure“


ursoaica cu puiPutem spune că a devenit o obișnuință pentru urși de a colinda Făgărașul, dacă ne luăm după apelurile făcute la 112 de către făgărășeni, în care aceștia semnalau animalele în oraș.

Un astfel de apel, prin care se anunța locația ursoaicei cu doi pui, a fost făcut și miercuri seara, în jurul orei 20.00, atunci când animalele au fost văzute în zona Doamna Stanca, în grădinile oamenilor. Aceștia sunt și acum speriați și se gândesc că ursoaica cu pui încă mai este în zonă.

Autoritățile dau, însă, asigurări că animalele nu mai sunt prin zonă, ci au fost alungate în zona digului de la Olt.

„A fost un apel aseară pe 112 și am trimis și efective din cadrul AVPS Făgăraș la fața locului. Am tras câteva împușcături pentru a-i speria și a-i alunga din acea zonă, urșii erau prin porumb, în grădinile oamenilor. Nu au  mai apărut după aceea. Nu știm dacă sunt aceeași urși care au fost alungați săptămâna trecută din centrul Făgărașului“, ne-a declarat Sorin Șuler, președinte AVPS Făgăraș.

Acesta este, însă, îngrijorat de numărul extrem de mare al urșilor din ultima perioadă, inclusiv la noi în zonă. Și tot ce se poate face în momentul de față este a-i alunga din oraș și a-i speria, spune acesta.

„Sunt foarte mulți acum și foarte multe ursoaice cu pui, nu doar în zona noastră, peste tot. Urșii s-au înmulțit peste măsură în ultimul timp în toate fondurile de vânătoare. Ministerul Mediului nu vrea să dea drumul la vânătoare și noi suntem legați de mâini și de picioare. Cu toate intervențiile pe care le facem și le-am făcut, atât la Guvern cât și la Ministerul Mediului, nu se dorește să se dea drumul la vânătoare, să mai reducem din efective. Numărul urșilor s-a triplat în ultima perioadă, inclusiv la noi în zona Făgăraș. Noi ce putem face este să îi alungăm. Noi avem, însă, și o aprobare de a-i împușca dacă devin agresivi în oraș, de când a fost cazul cu fata rănită de urs pe strada Cîmpului. Însă aici nu pot interveni și să împușc ursoaica, rămân puii singuri. Și pe timpul zilei am făcut goane de împingere cu câini, împușcături pentru îndepărtare“, ne-a mai declarat Șuler.

Reamintim că miercuri seara, în jurul orei 20.00, o ursoaică cu doi pui a fost văzută la ieșire din Făgăraș, în zona Doamna Stanca. Potrivit reprezentanților IPJ Brașov (Inspectoratului Județean de Poliție) autoritățile au alungat animalele și monitorizează situația.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.