Comuna în care sunt plantați 800 de pomi, în contul celor 800 de ani de existență ai comunității


În virtutea celor 800 de ani de istorie ai comunei Cârțișoara, un ONG constituit în comună și-a propus să planteze 800 de pomi. A reușit să planteze mai mult de jumătate până acum.

Pentru prima dată, localitatea Cârța Românească (căci așa apare în istorie) este pomenită într-un document emis de Regele Andrei al II-lea al Ungariei în anul 1223. Până în anul 2022 s-au scurs aproape 800 de ani de istorie a acestei comunități, care l-a dat țării pe celebrul Badea Cârțan.

Asociația Cârțișoara, fondată de Laurențiu Dorodici, un fiu al satului, nu vrea ca această dată să treacă neobservată peste comună, așa că a pus la cale o acțiune care va rămâne cunoscută și de viitoarele generații ale comunității. Asociația are ca target plantarea a 800 de arbori, aproape o treime dintre ei fiind stejari care rezistă sute de ani.

,,Am plantat deja 500 de pomi din cei 800 anunțați. Toți cei 500 sunt pomi fructiferi de pepinieră, altoiți, care au fost plantați în patru zone diferite. Așa s-au născut Grădina Blajinilor – în curtea Capelei Cârțișoara, Grădina Copiilor – în spatele Primăriei, Grădina Letiției – pe un teren aflat într-o margine de sat pus la dispoziție de o persoană privată, Livada Școlii – în curtea școlii, plantată de 160 de elevi. Acești pomi au fost plantați în toamna lui 2020 și în primăvara lui 2021. În primăvara lui 2022 am vrut să plantăm 300 de stejari și am cerut Primăriei Cârțișoara să putem planta pe domeniul public, dar ne-am izbit de un refuz. Pădurea de stejari se va numi ,,Pădurea Milenium” și vom găsi pentru ea un loc până în primăvara lui 2023”, a spus președintele Asociației, Laurențiu Dorodici.

Fiecare pom din cei 800 va avea o etichetă pe care sunt înscrise un an din istoria comunei și un nume. Persoana respectivă a trăit sau trăiește în Cârțișoara. De exemplu, pe stejarii Pădurii Milenium vor fi trecuți toți eroii din Cârțișoara din cele două războaie mondiale, de la revoluția din 1848 și de la revoluția din 1989. Pe front au murit aproximativ 170 de oameni, alții au mai trăit după aceste evenimente și au prins bătrânețea, dar sunt considerați tot eroii prin prisma participării lor la aceste evenimente.

Fondurile necesare plantării celor 800 de arbori provin din sponsorizări de la firme și din donații strânse din poartă în poartă.

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.