Comuna Jibert vrea să desființeze Poliția Locală. ,,Sunt ineficienți!’’. Motivul, spune un politist local, ar fi tăierile ilegale de lemne descoperite de el


  • Tăierile ilegale de lemne, descoperite de un polițist local din comuna Jibert, ar fi motivul, spune acesta, pentru care astăzi, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local al comunei, se dorește desființarea compartimentului de Poliție Locală.
  • Pe de cealaltă parte, viceprimarul cu atribuții de primar spune că, de fapt, acest lucru se dorește de câțiva ani, întrucât polițiștii locali, trei la număr, sunt ineficienți.

În luna decembrie 2022, polițistul local Sorin Bercan, angajat al Poliției Locale din comuna Jibert, a descoperit mai multe tăieri ilegale de lemne pe raza comunei de care aparține. Acesta a anunțat autoritățile locale care, spune el, nu au venit la locul faptei. Același lucru s-a întâmplat și câteva zile mai târziu, atunci când a descoperit alt furt de lemne pe raza comunei.

,,În 22 decembrie 2022 am constat furtul respectiv, 19 cioate. L-am sunat pe viceprimarul Ioan Bica, întrucât nu mi-a răspuns la telefon, am sunat la 112. A venit un agent de la Poliția Rupea și ne-am deplasat la locul cu pricina. De la locul cu tăierile ne-am dus și unde bănuiam eu că s-ar putea să fie lemnele. Le-am găsit și am făcut poze cu acceptul proprietarului. Proprietarul a spus că nu numai el a tăiat, ci și alții, așa că ne-am dus și la cei indicați de el, acolo, însă, nu am găsit pe nimeni. Dar am făcut și acolo poze. Am fost, apoi, la angajatul Ocolului Silvic și am făcut o notă de constatare. În 28 decembrie am depus hârtia la sediul Primăriei Jibert. În aceeași zi a fost și ședința de Consiliu. M-am prezetat să vedem ce e de făcut în această privință. Nu s-au adus actele depuse de mine pentru a fi discutate, chiar dacă am avut număr de înregistrare. De asemenea, în 29 decembrie 2022 am găsit alte cioate, 35 de arbori. Și de data aceasta am făcut poze și am trimis viceprimarului, am trimis poze și șefului de post. Nici de data aceasta nu m-am putut duce acolo și cu un reprezentant al Primăriei Jibert”, a spus Sorin Bercan.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal.

,,La nivelul Secției de Poliție Rurală Hoghiz se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 107, alin. 1′ și art. 109, alin. 1′, ambele din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dosar penal ce urmează a fi instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar de poliție Alina Maria Ivan.

Acesta a mai spus că în 29 decembrie a depistat și transporturi ilegale de lemne, însă, spune acesta, ca urmare a acestor sesizări asupra mai multor nereguli descoperite în comună, autoritățile doresc acum desființarea Poliției Locale.

Lucru pus pe ordinea de zi a Consiliului Local de astăzi, 10 ianuarie 2023.

Pe de cealaltă parte, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Jibert, Bucur Vaida, spune că se dorea desființarea Poliției Locale de mai mult timp, încă de când fostul primar, Iancu Boeriu, cel care a decedat în primăvara lui 2022, era în funcție.

,,Tăierile ilegale au fost descoperite de acest polițist local pe pâraie și pe pășunate ce nu aparțin de comuna Jibert, ci de Apele Române. Acolo trebuia să se îndrepte, către instituțiile respective. Cât despre desființarea Poliției Locale, acest lucru este de mult timp în discuție. Polițiștii locali din comuna noastră sunt ineficienți. Noi am achiziționat camere de luat vederi performante în toate satele, investiția a fost de 100.000 de lei. Iar din 2017, de când Consiliul Local al comunei Jibert a înființat Poliția Locală, polițiștii ne-au costat mult mai mult. Iar atribuțiile nu și le-au îndeplinit. Față de acestea, Consiliul Local, cel care a înființat Poliția Locală, va desființa astăzi acest serviciu”, a explicat și viceprimarul cu atribuții de primar, Vaida Bucur.

În Referatul de specialitate la proiectul de hotărâre care privește desființarea acestui compartiment, se spune așa:

,,(…) odată cu trecerea timpului, activitatea acestui comperiment a fost aproape inexistentă din punct de vedere al veniturilor colectate la bugetul local. De la înființarea acestui serviciu (prin Hotărârea de Consiliu Local 13/08.09.2026) din anul 2017 luna noiembrie și până în prezent, nu au fost înregistrate rapoarte de activitate (lunare, trimestriale, anuale) al Poliției Locale Jibert pentru anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. În ceea ce privește activitatea de constatare și sancționare a persoanelor care încalcă normele legale, agenții Poliției Locale au aplicat sancțiuni contravențioanale de 46.100 lei, cheltuielile Compartimentului de Poliție Locală în perioada 2017 – 2022 sunt de 740.300 lei”.

Mai mult, în Expunerea de motive nr. 76/09.01.2023 la proiectul de hotărâre privind desființarea acestui Compartiment, se spune că ,,de la înființarea acestui compartiment prin HCL și până în prezent în UAT comuna Jibert nu au fost evenimente deosebite, care să impună prezența obligatorie a Poliției Locale și menținerea, în continuare, a compartimentului, în condițiile în care bugetul local se confruntă cu o dificultate majoră în colectarea taxelor și impozitelor locale de la contribuabili. (…)De menționat că, atât de la înființare și până în prezent, UAT comuna Jibert a colaborat în diversele probleme ale locuitorilor săi și cu Poliția Jibert (Poliția Națională Română) și există o încredere mai mare din partea cetățenilor față de acest serviciu. (…) În anul 2021 au fost mai multe sesizări și reclamații de la cetățenii din satul Dacia cu privire la comportamentul abuziv al polițistului local Sorin Bercan și atunci a fost discutată problema desființării poliției locale din Consiliul Local”.

În comuna Jibert, compartimentul de Poliție Locală funcționează din 2017 cu trei polițiști locali. Aceștia răspund de satele aparținătoare comunei, respectiv Jibert, Văleni, Dacia, Grânari, Lovnic.

Astăzi va avea loc o ședință de Consiliu Local, iar pe ordinea de zi se află și proiectul privind desființarea acestui compartiment.

(Alina ROMAN)
One thought on “Comuna Jibert vrea să desființeze Poliția Locală. ,,Sunt ineficienți!’’. Motivul, spune un politist local, ar fi tăierile ilegale de lemne descoperite de el

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.