Comuna Şercaia vrea să devieze o parte din trafic. Pentru acest lucru, un vechi pod construit acum 100 de ani de austrieci va trece printr-o expertiză


Aflată pe Drumul Naţional 1, comuna Şercaia este una dintre cele mai tranzitate localităţi. Primarului Cristinel Paltin i-a intrat în cap să devieze măcar o parte din trafic, aşa că la ora aceasta un proiect de 5 milioane de lei este pe cale să fie finanţat în aces sens din bugetul statului.

,,Nu vă imaginaţi că toate TIR-urile care trec în mod obişnuit pe DN1 prin Şercaia ar trebuie să îşi devieze traseul. De acelea nu ne atingem. Eu mă refer la traficul care merge spre Hălmeag şi la cel care vine dinspre Hoghiz. De exemplu, cei care merg în direcţia Hălmeag şi vin de către Făgăraş vor intra în Şercaia prin zona aceea unde sunt blocurile şi ies pe DJ 104. De asemenea, cei care vin dinspre Hoghiz vor ieşi de pe DN 1 S pe fostul drum al ciurzii până în capăt la Cimitirului”, a declarat primarul Cristinel Paltin.

În concret, este vorba de ameneajarea a două bretele, în lungime cumulată de aproximativ 5 kilometri.

,,Nu avem motive să credem că acest proiect nu va fi finanţat. Este bine făcut, a fost depus, a fost declarat şi eligibil. Dar încă nu ne-au chemat pentru semnarea contractului”, a mai spus primarul.

Acest proiect va fi finanţat porin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Fondul se utilizează exclusiv pentru finanțarea proiectelor de investiții ale unităților administrativ-teritoriale.

Expertiză la podul făcut de austrieci acum 100 de ani

Traseul nou ce va fi creat pentru preluarea traficului va trece şi pe Podul de fier de peste vale, cum este el cunoscut în Şercaia. Este un pod cu arcade metalice construit de austrieci cu peste un secol în urmă.

,,La finalul primului meu mandat, undeva prin 2008, ne-a sosit la Primărie o adresă din Austria, în care se arăta că au trecut 100 de ani de la realizarea podului şi că acesta a ieşit din garanţie. Podul este, însă, foarte bun şi în prezent. După ce se vor termina lucrările la podul spre Hălmeag o să îi fac o expertiză podului din Şercaia, să vedem dacă poată să susţină traficul. Ce am făcut eu la acest pod de când sunt primar sunt acele lucrări realizate în anul 2005, adică un prag de fund, menit să menţină fundul albiei la acelaşi nivel şi să nu mai zboare pietrişul de la piciorul podului”, a arătat edilul Cristinel Paltin.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.