Pentru că avem multe de spus!

.

Comunicat de presă despre pachetele cu ajutoare alimentare distribuite la Făgăraș


În urma informațiilor eronate apărute în mediul online privind distribuirea pachetelor cu produse alimentare și produse de igienă din fonduri europene pentru persoanele dezavantajate, Direcția de Asistență Socială (DAS) Făgăraș face următoarele precizări:
Primăria Făgăraș și DAS au pus în aplicare Ordinul Prefectului Județului Brașov, iar pachetele distribuite au doar emblemele oficiale ale Uniunii Europene și Guvernului României, cum se poate observa foarte clar în imaginile care au ajuns în mediul online, fără vreun însemn al Primăriei Făgăraș sau al vreunui politician!
Alimentele sunt primite de la Uniunea Europeană, cum am specificat și în anunțul inițial destinat beneficiarilor, fiind o continuare a Programului operațional Ajutorarea persoanelor Defavorizate (POAD), prin care s-au oferit și produse de igienă la începutul acestui an.
Programul este implementat de Guvernul României prin prefecturile județelor, conform prevederile Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.
Astfel, Instituția Prefectului Brașov, reprezentantă al Guvernului în teritoriu, a aprobat locațiile în care sunt depozitate aceste pachete, conform Ordonanței de Urgență nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD. La Articolul 4, alineatul (1) se precizează clar că „pachetele de alimente și produsele de igienă se ridică personal de către destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (1) de la centrele de distribuire, stabilite de prefect prin ordin, la propunerea reprezentantului legal al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială în parte, în a cărei rază teritorială își au domiciliul, pe baza actului de identitate, sau se livrează la domiciliu, prin mijloacele stabilite de către prefect”.
Înainte de livrarea pachetelor cu alimente a mai sosit un TIR cu produse de igienă, astfel că am fost nevoiți să găsim încă o locație pentru depozitarea lor, deoarece spațiul de la Cantina de Ajutor Social era insuficient – aici erau deja depozitate pachete de igienă încă neridicate de către beneficiari, dar și stocurile de produse alimentare necesare funcționării cantinei.
De asemenea, prin aceeași Ordonanță de Urgență, la Art. 3 sunt stabilite categoriile de beneficiari:

a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform prezentei ordonanțe de urgență, și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

În același Articol al Ordonanței de Urgență mai sunt prevăzute și alte categorii de persoane care pot beneficia de aceste ajutoare: persoane vârstnice singure cu pensie de până la 500 de lei, cupluri de persoane vârstnice cu venit de până la 500 de lei/membrul, victime ale violenței domestice, veterani de război sau deportați. Precizăm că Direcția de Asistență Socială Făgăraș a efectuat anchete pentru toate aceste categorii.

Puteți consulta textul Ordonanței de Urgență nr. 84/2020, care se găsește pe site-ul Ministerului Muncii la următoarea adresă: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/OUG_84-2020.pdf?fbclid=IwAR273RAHqiFvbn-IXHDPcEbf5D3erVXG6bAlJvuiS6DoDwHUFebcyDLPSkULasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.