Concert Händel în nocturnă la Biserica Fortificată din Cincșor


Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor are plăcerea să vă invite sâmbătă, 15 septembrie 2018, orele 19.00 la biserica evanghelică fortificată din Cincșor, la cel de-al doilea concert organizat în cadrul proiectului Muzici de Cincșor. Intrarea este liberă.

Concertul propune o selecție din opera compozitorului Georg Friedrich Händel (1685-1759), cu ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea, Mihai Silișteanu (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (orgă).

Concert CincșorÎn program:

Concerto în Si major op. 4/2 (orgă și ansamblu instrumental);

”Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen” (mezzosoprană, vioară și bas cifrat);

Triosonata în Sol minor op. 2/2 (vioară, violă și bas cifrat);

Aria cu variațiuni în Mi major (orgă);

”How beautiful are the feet of them” din oratoriul Messiah (mezzosoprană și orgă);

Concerto în Fa major op. 10/1 ”Cucul și privighetoarea” (orgă și ansamblu instrumental).

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Proiectul Muzici de Cincșor își propune promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni și are ca activitate principală cercetarea, sistematizarea și conservarea arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor și a colecției de instrumente muzicale vechi.

O serie de cinci evenimente muzicale – inclusiv unul dedicat copiilor și familiilor, care transformă o poveste clasică în pretext muzical – vor avea loc pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2018 în biserica fortificată din Cincșor.

Alături de concerte, amenajarea unei expoziții permanente interactive dedicate istoriei muzicilor cincșorene, precum și o serie de cinci programe educative și ateliere de creație cu tematică muzicală dedicate copiilor din sat vor completa proiectul.

Colecția muzicală istorică a parohiei evanghelice Cincșor este compusă din aproape 100 de volume de partituri tipărite între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea și peste 500 de partituri manuscrise și manuscrise muzicale din anii 1850-1880. Acestora li se adaugă câteva zeci de instrumente de suflat și de percuție produse în primele decenii ale scolului al XX-lea care au aparținut membrilor fanfarei săsești din sat și care au fost lăsate în urmă de proprietari în momentul emigrării în Germania. Materialul de arhivă va fi curățat, sistematizat, conservat și depozitat în condiții care să-i asigure continuitatea pentru generațiile următoare, iar întreg acest patrimoniu muzical urmează a fi valorificat atât științific, cât și în scop turistic și integrat în conceptul de biserică culturală implementat pentru biserica fortificată Cincșor.

Mai multe informații sunt disponibile aici: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-cincsor-kleinschenk-kissenk/




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.