Pentru că avem multe de spus!

.

Cu cât se vinde lemnul de foc la Viştea


Deşi locuitorii comunei Viştea au gaz, aceştia mai folosesc şi lemne pentru încălzirea locuinţelor, ca de altfel peste tot locul în Ţara Făgăraşului, pentru că lemnul este mai ieftin decât gazul. Ceea ce este, însă, interesant în această comună este preţul diferit la lemnul de foc, de la sat la sat. Explicaţia constă în faptul că în fiecare localitate funcţionează cel puţin câte un composesorat şi fiecare dintre acestea îşi stabileşte propriul preţ de vânzare a lemnului.

,,În fiecare sat sunt înfiinţate asociaţii de tipul composesoratelor sau pădurilor comunale, aceasta din urmă regăsindu-se în satul Olteţ, care au o anumită suprafaţă de teren repartizată după mărimea satului. De exemplu, la Viştea de Jos funcţionează composesoratul Viştişoara şi composesoratul Zănoaga, care deţin împreună aproape 1.000 de hectare de pădure, unul 700 de hectare, celălalt 250 de hectare. Ele sunt două asociaţii diferite, dar au aceeaşi administrare. La Viştea de Sus există composesoratul Plaiul Zănogii. La Rucăr funcţionează composesoratul Buna Vestire, iar la Olteţ există o asociaţie constituită pe Legea 247/2005 şi formată din pădurea comunală a tuturor oamenilor din localitate”, a declarat primarul Florin Ioani.

Florin Ioani – primar comuna Viştea

Localnicii din satele comunei Viştea în mare parte reuşesc să îşi asigure necesarul de lemen de foc din proprietatea lor, aflată în administrarea composesoratelor.

Preţurile sunt stabilite în cadrul acestor forme asociative şi sunt diferite de la un composesorat la altul.

,,Dacă vorbim de diferenţe, vă dau ca exemplu că la Rucăr lemnul de foc costă 15 lei/mc, iar la Viştea de Sus ajunge până la aproximativ 120 de lei/mc. În primul caz nu se urmăreşte obţinerea de venituri, ci doar costul administratorului care face prestarea serviciului de marcare a lemnelor. La Olteţ, de asemenea, sunt preţuri foarte mici. Sunt, însă, situaţii unde composesoratele au nevoie de bani pentru întreţinere şi pentru exploatare. La munte şi costurile de exploatare sunt mai mari, de aceea şi preţul lemnului de foc este mai crescut. Extragerea lemnului se face cu funicularele, căci partidele de exploatat sunt la altitudini foarte mari”, a explicat edilul.

În proporţie de 90% cetăţenii comunei îşi asigură lemnele de foc de la composesorate.

Comuna Viştea deţine foarte puţină pădure în comparaţie cu aceste asociaţii, adică 450 de hectare. O parte din pădure este la munte (în jur de 250 ha), iar restul se află pe partea cealaltă a Oltului, în zona Feldioara.

,,Pădurea comunei deserveşte persoanele care nu deţin în proprietate pădure administrată de vreunul din aceste composesorate şi care nu au dreptul să primească lemne din cadrul composesoratului. În cazul acesta preţul este de 150 lei/mc, cu lemnul scos în rampă. În funcţie de cum avem exploatări, lemnele se dau primăvara sau toamna. Anul acesta pot să vă spun că toate cererile pe care le-am primit la Primărie le-am aprobat. Nu avem o presiune aşa de mare pe Primărie, pentru că nu sunt foarte mulţi oameni care să nu primească de la composesoratul din satul lor”, a explicat primarul Ioani.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.