Din 12 martie, atelierul de broderie „Modă și tradiție!“


Atelier de broderie MODĂ ȘI TRADIȚIE, din 12 martie: Str. Republicii, nr. 27, Făgăraș (în curte la Iepurașu’)

Tel: 0765.399.085
Începând cu 12 martie: www.modasitraditie.ro

Nu este niciodată prea târziu să îți urmezi visurile și pasiunile, iar acest lucru i se potrivește de minune făgărășencei Magda Cențiu. Cu toate că nu este la început de drum ca și antreprenor, Magda s-a gândit să își urmeze visul și să își deschidă un atelier de broderie. A scos, astfel, motivele folclorice din ,,lada cu zestre’’ și le-a redefinit, oferindu-le un aspect modern, în ton cu tendințele actuale.

,,Modă și Tradiție’’ este noul atelier de broderie din Făgăraș! Trebuie neapărat să îl căutați, îl găsiți pe strada Republicii, nr. 27, în curte la Iepurașu’. Pisele vestimentare cu motive tradiționale românești sunt din ce în ce mai apreciate de fashionistele de la noi din țară, iar făgărășeanca Magda Cențiu vine în întâmpinarea acestora. Dintotdeauna și-a dorit să își deschidă o astfel de afacere, mai ales că, ne spune ea, este și o aprigă susținătoare a valorilor românești. ,,Ca și antreprenor nu este prima mea experiență, însă celălalt domeniu în care activez, anume arhivare documente, este foarte tehnic. Mi-am dorit să am un bussines în care să îmi pot folosi imaginația și creativitatea, însă motivul principal este faptul că sunt o aprigă susținătoare a valorilor autentice românești. Hainele stilizate cu accente folclorice câștigă din ce în ce mai mult teren în garderoba noastră. Și au și de ce. Sunt chic și confortabile, ușor de asortat și potrivite pentru aproape orice eveniment. “Să vie folcloru’-napoi!” mi-am zis și m-am apucat de treabă’’, susține făgărășeanca.

Afacere cu bani europeni

Bineînțeles că începutul într-o afacere nu este niciodată simplu, însă atunci când primești ajutor și de la Uniunea Europeană parcă nu mai este totul atât de dificil. Magda este câștigătoarea unei finanțări de 40.000 de euro în cadrul proiectului Start Up Plus. ,,Sunt câștigătoarea unei finanțări de 40.000 euro în cadrul proiectului Start Up Plus. Ideea acestui program este aceea de a ajuta cât mai mult antreprenorii aflați la început de drum, deci nu pot să spun că a fost atât de dificil pe cât mă asteptam. Chiar și planul de afaceri mi l-am scris singură. De două ori chiar. Prima oară nu eram mulțumită deloc de felul cum ieșise, nu reușisem să îmi aliniez ideile cum le aveam eu în minte. L-am șters cu gândul de a renunța de tot, însă după 2 zile, cu gândul la pasiunea mea, m-am hotărât să nu mă las și am luat-o de la capăt, cu mai mult calm si determinare în scrierea proiectului. A fost mult mai bine, drept dovadă m-am aflat în cei 90 de câștigători’’. Proiectul este finanțat timp de 12 luni de la semnarea contractului, iar ulterior urmează o perioadă de sustenabilitate de 6 luni. ,,Pe perioada de implementare ești asistat de un mentor, care te îndrumă să depășești orice problemă apărută și te mediază să gestionezi cât mai eficient afacerea. După care, ești pe cont propriu. Nu am întâmpinat probleme mari care să vizeze implementarea proiectului. La micile obstacole, să le numesc așa, am fost îndrumată de mentorul meu din cadrul proiectului Start Up Plus – “Vreau să fiu antreprenor” oferit de Asociația Exino, administratorul schemei de minimis. O echipă de profesioniști, de asemenea’’, mai explică Magda.

Ajutor de la familie

Putem spune că făgărășeanca Magda Cențiu face parte dintr-un nou val de antreprenori, designeri și creatori care apelează la tradiții și motive românești pentru a se diferenția pe piețe inundate de branduri internaționale. Însă nu ar fi putut ajunge până aici fără ajutorul familiei. ,,Consider că susținerea familiei este foarte importantă. Eu sunt și o persoană foarte activă și implicată în mai multe proiecte, astfel că fără sprijinul lor, mi-ar fi fost foarte greu să gestionez totul. Dar m-au susținut de la început, au fost foarte încântați de ideea mea, mai ales ca provin dintr-o familie în care s-a pus mult accent pe tradiții și obiceiuri’’, amintește Magda.

,,Modă și tradiție’’

În cadrul proiectului Start Up și-a achiziționat două mașini de brodat și una de imprimare digitală. Deja are comenzi pe care le-a și onorat cu toate că, deocamdată, la acest atelier sunt angajate doar două persoane. ,,Imprimeurile conțin mesaje din folclor și design cu motive tradiționale, foarte diversificate. Desigur, există și posibilitatea ca, de exemplu, clientul să dorească ceva personalizat, aparte de modelele din stocul  nostru. Putem personaliza pe orice obiect de fashion (tricouri, rochițe, cămăși, bluze, etc) . Iar materialele le-am ales calitative, astfel încât clientul să fie cât mai mulțumit de produsul achiziționat’’. ,,Modă și tradiție’’ este și numele atelierului, iar potrivit făgărășencei acesta exprimă foarte simplist natura activității atelierului. ,,Reînviem tradiția prin modă. Am căutat o metodă de a personaliza după ideile mele diverse obiecte de fashion. De acolo ideea de brodare și print digital. Trebuie să spun că aplicăm și acest procedeu pentru cei care nu doresc broderie computerizată’’, mai spune Magda.

Deschiderea oficială a atelierului de broderie

Oficial, atelierul de broderie ,,Modă și tradiție’ se va deschide pe 12 martie, strada Republicii, nr. 27. Însă cei care doresc pot comanda chiar și acum accesând www.modasitraditie.ro. Cu toate că în acest domeniu este la început de drum, făgărășeanca are și planuri de viitor. Și, bineînțeles, și sfaturi pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cu ajutorul cărora să își deschidă noi afaceri. ,,Chiar aș încuraja tinerii să aplice pentru aceste surse de finanțare și să nu mai aplece urechea la descurajările de tip: prea mare birocrația, trebuie să ai pile, trebuie să dai șpaga, multe controale, etc. Nimic mai fals. Am spus asta pentru că și eu la rândul meu am auzit aceste lucruri și nu de puține ori, doar că nu am luat în seama. Exemplul meu sper să servească pozitiv și să încurajeze și alți tineri cu idei antreprenoriale să aplice. Chiar dacă această afacere este acum la început de drum, doresc extinderea atelierului cu o croitorie, fiind astfel capabilă să creez hainele întocmai după ideile mele. Vizez tot finanțare pe fonduri europene și am început demersurile în acest sens. Să mai zic și că mama deja mi-a făcut cadou o mașină de cusut?’’.

Există oameni care se încăpăţânează să nu lase comori ale României precum meşteşugurile transmise din moşi strămoşi să piară. Iar Magda este unul dintre acești oameni. Din 12 martie o găsiți pe strada Republicii, nr. 27, la atelierul de broderie ,,Modă și Tradiție’’!

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.