Doi veterani de război din Chișinău duc „flacăra Unirii“ la Alba-Iulia pe biciclete. Astăzi au poposit și la Făgăraș


ziua drapelului militari chisinau1Doi veterani de război din Republica Moldova au pornit de mai bine de o săptămână, cu bicicletele din Chișinău, să ducă „flacăra unirii“ la Alba-Iulia. Astăzi, de Ziua Drapelului, ei au poposit și la Făgăraș și au asistat la ceremonialul religios și militar din fața Casei Municipale de Cultură.

Venim de la Chișinău, din Basarabia, din fărâma cea mică a României Mari, care, din păcate, și acum este tot dezbinată. Suntem în Maratonul memoriei eroilor neamului românesc, care și-au dat viața pentru acest pământ. Avem cu noi și o carte dedicată eroilor căzuți în luptele de la Nistru, în 1992. Am pornit din Rep. Moldova cu bicicletele, am parcurs, până azi, 520 km, pe traseul Chișinău, Albița, Huși, Bârlad, Tecuci, Onești, Târgu-Secuiesc, Brașov, acum Făgăraș. Până la Alba-Iulia vom parcurge peste 600 de km“, ne-a declarat Ghenadie Cosovan, colonel în rezervă și fost viceministru de interne al Rep. Moldova.

Pe 1 iulie va fi o mare manifestare dedicată Centenarului în Alba-Iulia, iar de acolo va pleca, pe jos, o echipă de tineri, la Chișinău. Cei doi veterani de război doresc ca cei care vor pleca din Alba-Iulia să aibă cu ei cartea pe care să o ducă la Muzeul Militar al Basarabiei.

ziua drapelului militari chisinauPe 18 iunie au plecat din Chișinău.

Ne-au mai oprit ploile, am pedalat și ziua, și noaptea, dar am mers înainte. Oamenii ne-au primit cu multă căldură, pe oriunde am fost. În marea majoritate a localităților ne oprim. Dimineață la 5 pornim din nou la drum. Ne salutăm cu oamenii. Suntem plin de emoție, avem multă energie. Oamenii ne aduc apă de băut, lapte, pâine, bătrâneii de la poartă vor să ne dea și bani. Am fost invitați și de către primarul Gheorghe Sucaciu acum la o masă. Suntem fericiți că la Făgăraș am nimerit chiar de Ziua Drepelului, sărbătoarea tuturor românilor.

Împreună am pornit pe această cale și nu ne vom opri până la Alba Iulia. Ne oprim pe drum, oamenii ne salută, ne îmbărbătează, le mulțumim tuturor“, ne-a spus și Nicolae Palamarciuc, ofițer în rezervă.

Mai multe persoane, din  peste o mie de localități din România și Republica Moldova vor parcurge peste o mie de kilometri pentru a parcurge Marșul Centenarului, care va porni din Alba Iulia, cetatea-simbol, pe 1 iulie, și se va încheia la Chișinău, pe 1 septembrie. Traseul este alcătuit din 11 etape a câte 5 zile.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.