PUBLICITATE
Aproape 30 de mii de făgărășeni cu drept de vot, înscriși pe liste, sunt așteptați duminică să își exercite opțiunea de vot.
Ei vor avea de ales, la fel ca toți românii, între Elena Lasconi – USR și candidatul independent Călin Georgescu.
Secţiile de votare vor fi deschise duminică dimineaţa, la ora 07.00, iar ora oficială de închidere va fi 21.00 (cu posibilitate de prelungire până la ora 23.59, dacă în incinta secţiei de votare aşteaptă alegători să voteze). Alegătorii îşi vor exprima opţiunea la secţiile de votare la care sunt arondaţi, pe liste suplimentare. Dacă sunt în altă localitate alegătorii pot vota pe liste suplimentare în orice secţie din ţară.
Persoanele nedeplasabile, cele care sunt internate în spitale sau care sunt private de libertate, pot solicita urna mobilă. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv cartea de identitate (inclusiv electronică sau provizorie), buletinul de identitate, paşaportul, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, în momentul în care alegătorul intră în secţia de votare, el trebuie să meargă în primul rând la „omul cu tableta”, care îi scanează actul de identitate. Apoi, alegătorul ia buletinul de vot şi ştampila, semnează pe lista electorală şi merge în cabina de vot pentru a-şi exprima opţiunea, după care introduce buletinul de vot în urmă, după ce îl îndoaie astfel încât se nu se vadă ce candidat a votat.
Este considerat valabil, buletinul de vot în care se vede clar care a fost opţiunea alegătorului (ştampila este aplicată într-o căşuţă). În schimb, sunt anulate buletinele de vot în care ştampila nu a fost aplicată sau apare în mai multe patrulatere.
PUBLICITATE
Ce atribuții are președintele României
Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României)
Actele Preşedintelui
În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului. Decretele emise de Preşedintele României privind tratatele internaţionale încheiate în numele României, acreditarea şi rechemarea reprezentanţilor diplomatici ai României, aprobarea înfiinţării, desfiinţării sau schimbării rangului misiunilor diplomatice, mobilizarea parţială sau generală a forţelor armate, respingerea agresiunilor armate îndreptate împotriva ţării, instituirea stării de asediu sau stării de urgenţă, precum şi în ceea ce priveşte conferirea de decoraţii şi titluri de onoare, acordarea gradului de mareşal, de general şi de amiral şi în ceea ce priveşte acordarea graţierii individuale, se contrasemnează de prim-ministru. (Articolul 100 – Constituția României)
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită. (Articolul 86 – Constitutia României)
Preşedintele României poate lua parte la şedintele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea tarii, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Preşedintele României prezidează şedintele Guvernului la care participă. (Articolul 87 – Constituția României)
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. (Articolul 88 – Constituţia României)
Promulgarea legilor
Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea. (Articolul 77 – Constituţia României).
Dizolvarea Parlamentului
Dupa consultarea preşedinților celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. (Articolul 89 – Constituţia României)
Referendumul
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. (Articolul 90 – Constituţia României )
Politica externă
Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României. (Articolul 91 – Constituţia României).
Atribuții în domeniul apărării
Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. În caz de agresiune armată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţa Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii. (Articolul 92 – Constituția României)
Măsuri excepționale
Preşedintele României, instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă, în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la înştiinţarea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora. (Articolul 93 – Constituţia României)
Consiliul Suprem de Apărare a Țării
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea natională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii. (Articolul 119 – Constituția României)
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
d) acordă graţierea individuală.
PUBLICITATE
@salutfagaras 🚨”Nu lasă pe mâine ce poti face astăzi!!”🚨 ❄️🚨Sezonul rece este aproape❄️ ‼️‼️Evită aglomerația produsă de prima ninsoare❄️❄️🌨️🌨️ ❄️Echipează-ți mașina din timp‼️ 🛞🛞Nu ai anvelope de iarnă sau vrei sa le schimbi, noi te putem ajuta‼️🛞🛞 ❓Cum❓ 🚨Aducem la comandă în maxim 24 de ore,orice tip de anvelope la cele mai bune preturi‼️ 🛞Iar schimbul ți-l oferim gratuit din partea noastră 📍Ne găsești în Făgăraș pe str Doamna Stanca nr 113 📞 Contactează-ne pentru o programare: 0769 911 852 sau 0766 377 251 #vulcanizare, #fagaras, #ziarulsalutfagaras, #salutfagaras ♬ Reflections on 52nd – AGM3