Făgăraș: Bobotează cu mireasmă de busuioc și 10 grade în termometre


Nimeni nu-și mai aduce aminte să fi fost atât de cald de Bobotează. De la expresia ,,gerul Bobotezei” și până la 10 grade în termometre e mare diferență. Poate tocmai de aceea, astăzi la Făgăraș slujba de Bobotează săvârșită lângă lacul Cetății a scos din casă un număr impresionant de oameni.

La ora 12.00 slujba de la lacul Cetății deja începuse, oficiată fiind de un sobor de preoți, căruia i s-au mai adăugat alții, pe parcurs ce slujbele din bisericile lor se terminau.

Preoții au slujit lângă Monumentul Rezistenței Anticomuniste. De jur împrejurul lor credincioșii s-au adunat să primească botezul. Făgărășenii au ascultat pioși rugăciunile făcute de parohi pentru sfințirea apelor. După ce ritualul sfințirii a fost efectuat, preoții au stropit credincioșii cu apa devenită aghiasmă.

Au fost pregătite 7 butoaie de plastic de câte 140 litri de apă fiecare, pentru ca toată lumea să își poată lua acasă puțină apă sfințită.

Forțele de ordine din Făgăraș au fost pregătite să intervină pentru orice situație de necesitate care ar fi putut avea loc. În apropierea locului în care s-a oficiat slujba de Bobotează s-au aflat polițiști, jandarmi și o ambulanță.

Nu au avut loc evenimente nefericite. O singură femeie s-a simțit rău, probabil din cauza îmbulzelii oamenilor, având nevoie de ajutorul unui jandarm să se așeze într-un loc mai puțin aglomerat.

Boboteaza 1

Boboteaza 2

Ce s-a întâmplat de Bobotează

Boboteaza mai este numită și ,,Epifanie” sau ,,Teofanie”, ceea ce înseamnă Arătarea Domnului sau Sfânta Treime. În această zi de 6 ianuarie, Iisus a fost botezat în râul Iordan, de către Ioan Botezătorul (care se sărbătorește în 7 ianuarie).

Evanghelia relatează că Iisus a venit el însuși din Galillea pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”.

Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus: „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit” (Matei, 3: 16-17). Astfel, spunem că la botezul lui Iisus s-a arătat Sfânta Treime.

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

DSC_6419

DSC_6409

DSC_6385

DSC_6397
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.