Făgărăşeancă în Austria: ,,Sâmbătă vine preotul român pe la casele noastre să ne aducă Lumina Învierii şi Sfintele Paşti!”


Adina Pop in Austria

Adina Pop in Austria

Adina Pop este o făgărăşeancă de 38 de ani, care de 9 ani locuieşte şi munceşte în Austria, în zona turistică Kaprun – Zell am See. În România a absolvit Facultatea de Teologie şi a lucrat ca profesor de religie. Pentru ea sărbătoarea Paştelui are o însemnătate deosebită, dar anul acesta este primul an în care nu va putea merge la biserică în noaptea de Înviere.

Nici Austria nu a fost ocolită de Covid-19, aşa că oamenii nu au voie nici acolo să intre în biserici.

,,În zona noastră există o biserică românească şi circa 50 de români. Avem un preot român. Acesta va trece mâine pe la casele noastre să ne aducă Lumina Învierii şi Sfintele Paşti. Nu putem merge la Biserică, există încă restricţii în acest sens, deşi pe aici în general au cam început să fie ridicate interdicţiile. Au fost 71 de cazuri de coronavirus în zona noastră, multe dintre ele înregistrându-se la un azil de bătrâni. Dar acum au început să fie re-deschise magazinele mici, de maxim 400 mp., iar cele mari vor fi deschise numai după 1 mai. Oamenii au voie să iasă să cumpere alimente şi pot merge pe stradă în grup de maxim 5. Am înţeles că în România nu au voie mai mult de 3 odată”, explică Adina.

Landul Salzburg din Austria, unde locuieşte Adina, este plin de hoteluri şi restaurante. Zona este căutată de iubitorii sporturilor de iarnă multe luni pe an. Foarte multe dintre acestea au fost închise din cauza epidemiei.

,,Angajatorii şi-au suspendat activităţile din cauza epidemiei de Covid-19. Pe aici sunt două opţiuni pe care le poate avea un angajat: fie şomajul, fie să rămână în continuare la disponibilitatea angajatorului, dar atunci va fi plătit cu 80% din salariu şi pierde toate zilele de concediu, zilele libere, orele suplimentare etc.”, explică făgărăşeanca.

Ea însăşi lucrează la un astfel de hotel – Tauern Spa se numeşte – ca şef departament curăţenie, şi a preferat şomajul.

,,Până la final de iunie, toate evenimentele publice sunt interzise în Austria. Pe perioada pandemiei, călătoriile cu autobuzul şi trenul sunt gratuite, pentru ca şoferii să nu mai ia contact cu călătorii. Călătorii urcă pe o uşă aflată la mijolcul autovehiculului, fără să intre în contact cu şoferul, care este protejat de un perete de sticlă. Foarte important de spus este obligativitatea de a avea mască în magazin la cumpărături. Fiecare magazin are la intrare un angajat care oferă gratis măşti de protecţie. Dacă nu o porţi, primeşti 50 de euro amendă”, mai spune Adina Pop.

Făgărăşeanca spune că s-au mai relaxat restricţiile în Austria, iar numărul de cazuri de coronavirus a început să stagneze.

(Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.