Pentru că avem multe de spus!

.

Făgărășenii au început să prefere modulele termice de apartament de la Ecoterm


Chiar dacă în ultimii ani mulți făgărășeni au adus critici dure furnizorului centralizat de termie din municipiu, în ultima perioadă de timp societatea Ecoterm a înregistrat un val de rebranșări din partea populației. Motivul principal ar fi costul lunar al încălzirii și apei calde, respectiv prețul gigacaloriei este mai rentabil ca cel al gazului. Ecoterm 2 (1)

La ora aceasta la Făgăraș gigacaloria costă 291 de lei pentru persoane juridice și 242 de lei pentru persoane fizice. Motivul pentru care tariful este mai scăzut pentru populație îl reprezintă subvenționarea lui cu 16,5% de către autoritatea publică locală. Practic, Primăria compensează pentru consumatorii persoane fizice diferența dintre costul real al gigacaloriei și prețul plătit.

Cu aceste tarife Făgărașul se situează în jumătatea inferioară a clasamentului în ce privește costul gigacaloriei, practicând prețuri mai mici pentru populație precum orașe ca: Sfântu Gheorghe (298 lei), Miercurea Ciuc (275 lei), Arad (266 lei), Sibiu (265 lei), Constanța (250 lei), Iași (245 lei), Timișoara (244 lei) etc.

În ultimele luni societatea Ecoterm a înregistrat câteva zeci de cereri de rebranșare. ,,Ne bucurăm că am reușit să ne facem înțeleși în privința oportunității rebranșării. Rebranșarea la furnizorul de termie nu mai presupune vechea stare de fapt a lucrurilor, aceea care făcea ca locuitorii să plătească în comun prețul căldurii disipat în spațiile comune din blocuri, cum ar fi casa scărilor sau subsolul. De acum, cei care se racordează la Ecoterm vor plăti numai cât consumă. Iar instalațiile care înregistrează consumul sunt gratuite. Este vorba de niște module termice de apartament, care sunt predate în custodie abonaților societății și care sunt gratuite pe perioada cât aceștia rămân clienți ai Ecotermului”, explică directorul societății, Alexandru Mușat. Singurele costuri care cad în sarcina noilor abonați se referă la racordul efectiv dintre locuința propria și modulul din casa scării.

Această instalaţie, cu contorizare individuală, poate fi folosită chiar şi vara, dacă proprietarul vrea să-şi pornească singur căldura. De asemenea, ea poate fi folosită şi în paralel cu centrala individuală de apartament, dacă proprietarul vrea un sistem alternativ de încălzire.Ecoterm 2 (2)

Modulele vor funcționa precum o centrală individuală de apartament. Înregistrează consumul din fiecare locuință. Proprietarul locuinței va achita strict pentru consumul înregistrat. Când o întreagă scară se rebranșează la furnizorul de termie, locatarii vor scăpa și de așa numita ,,taxa pe țeavă”, adică de contravaloarea căldurii disipate în spațiile comune ale condominului.

Potrivit ultimelor măsurători, la nivel naţional sunt racordate la termoficarea centralizată 1,25 milioane de apartamente situate în 49 de localităţi din țară. În toate aceste localități din România există taxa pentru căldura disipată în spațiile comune.

,,În concluzie, putem identifica mai multe motive pentru care au reînceput branșările: faptul că prețul gazului este în creștere continuă și afectează proprietarii de centrale individuale de apartament este doar unul dintre ele; ar mai putea fi și motivul că aceste module nu necesită revizii obligatorii suportate din buzunarul proprietarului cum sunt în cazul centralelor; de asemenea, față de achiziționarea unei centrale, aceste module sunt gratuite, se suportă doar branșarea la ele; montarea unui modul nu necesită aceleași avize și aprobări precum montarea unei centrale și nu presupune nici întocmirea contra-cost a unui proiect ethnic; nu în ultimul rând trebuie spus că datorită acestor module apa caldă vine imediat ce este deschis robinetul și se elimină astfel pierderi inutile”, precizează directorul Alexandru Mușat.
One thought on “Făgărășenii au început să prefere modulele termice de apartament de la Ecoterm

  1. Ionescu Constantin

    Nu este corect,de ce doar daca toti locatarii trec pe acest sistem,nu se mai percepe “taxa pe teava”! Deci a ramas tot TISCA

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.