Femeia care salvează câini şi pisici de pe stradă. Oraşul fără adăpost de animale!


La cei 48 de ani ai săi, Aurelia Guiman este cunoscută nu numai pentru activităţile contabile pe care le desfăşoară, ci – mai nou – şi pentru sufletul pe care îl pune în salvarea animalelor fără stăpân.

Economistă de profesie, Aurelia, atunci când nu-şi dedică timpul situaţiilor contabile, poate fi găsită la adăpostul de animale pe care şi l-a construit singură pe proprietatea privată. Ajung în acest adăpost în special câini şi pisici din oraşul Victoria, dar şi din satele învecinate.

Aurelia Guiman

Acţiunile sale de salvare a animalelor au început acum 5 ani. Azi ele se află bine îngrijite într-un centru construit de Aurelia la Ucea de Jos.

,,Eu sunt o persoană fizică, care în urmă cu 5 ani n-a putut sta indiferentă la suferinţa unui căţel, pe care l-am luat de pe stradă, la Victoria. În scurt timp m-am ataşat de el. În Victoria, oraşul unde mi-am desfăşurat activitatea mulţi ani, nu există niciun adăpost pentru animale, nu există ONG-uri care să facă ceva pentru ele, nu există cabinete medicale etc. Am salvat toate animalele pe care le-am găsit abandonate. De exemplu, nu de mult timp am găsit o cutie cu mai mulţi căţeluşi aruncată la coşul de gunoi. Unii erau vii, alţii erau deja morţi şi mâncaţi de viermi. Erau atât de mici că nici nu aveau ochii formaţi. I-am luat acasă, le-am dat lapte cu biberonul. În 5 ani, de la căţelul salvat din Victoria, am ajuns să am grijă de 22 de câini şi de 8 pisici. Toţi sunt vaccinaţi, sterilizaţi, cipuiţi. Pe proprietatea mea de la Ucea de Jos şi ajutată de soţul meu, am ridicat un adăpost pentru animale”, povesteşte Aurelia Guiman.

adăpostul de animale

Până acum, salvatoarea animăluţelor a făcut totul pe cont propriu, dar de curând a început demersurile pentru înfiinţarea unui ONG care să activeze în acest domeniu şi care se va numi ,,Inimi inocente”.

În zona oraşului Victoria nu există niciun adăpost de câini, iar autorităţile locale, consideră aceasta, nu par deschise la un astfel de subiect.

,,Un astfel de adăpost ar rezolva multe probleme ale comunităţii, începând de la siguranţa oamenilor şi în special a copiilor şi până la igienă, transmitere boli sau salvarea animalelor. Din discuţiile avansate până acum, doar Camelia Bertea, cea care candidează la funcţia de primar al oraşului Victoria, a demonstrat că are deschidere spre această problemă. În primul rând, ar fi necesar un spaţiu pus la dispoziţie de autorităţi, pe care să poată fi construit un adăpost. Întreţinerea adăpostului nu este o sarcină care să cadă exclusiv în cârca Primăriei, poate fi gestionat de ONG-uri, pot ajuta voluntari, se pot strânge bani din sponsorizări, donaţii, de la societăţi comerciale, cum ar fi redistribuirea a 2% din impozitul pe profit sau redistribuirea a 3% din impozitul pe salariul plătit pe anul precedent. Soluţii sunt destule. Putem face aici inclusiv campanii de sterilizare gratuită. Totul este să existe un conducător al oraşului cu viziune. Camelia Bertea, nu numai că este iubitoare de animale, dar am discutat cu ea şi chiar este dispusă să ajute. Ea este foarte deschisă la orice fel de proiect, indiferent de subiect. Se implică direct şi cu adevărat. Cu banii pe care astăzi Primăria Victoria îi plăteşte firmelor de ecarisaj, ar putea fi construit un adăpost public local. Animalele nu se vor înmulţi continuu în acest adăpost, pentru că vor veni oameni să mai adopte din ele”, explică Aurelia Guiman.

Aurelia este fericită că a avut norocul şi puterea de a se ocupa de animalele abandonate. Şi-a mutat firma de contabilitate de la Victoria la Ucea de Jos, ca să fie mai aproape de ,,casa” animalelor pe care le-a salvat. A fost ajutată financiar şi de soţul său.

Însă, soluţia adăpostului propriu nu poate fi de durată. Întreaga zonă nu poate fi deservită de o persoană care se descurcă pe cont propriu. Aşa că, Aurelia Guiman îşi pune toată nădejdea în singura persoană care s-a arătat disponibilă la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân: Camelia Bertea.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.