Asociaţia de Turism şi Cultură ,,Carpații de Curbură” organizează, la Cabana Sâmbăta, „Festivalul Bujorului de Munte”, festival-concurs de cântece cu temă montană, aflat la ediția a VIII-a.
Festivalul va avea loc în weekend-ul 9-11 iunie 2023.
,,Acest festival va fi și un memorial pentru prieteni și colegi ai muntelui, decedați pe munte, doi din membrii Salvamont Râşnov și unul de la Salvamont Bran. Este vorba de Ion Sfetea (membru fondator și șef al formației Salvamont Râșnov), Nicolae Scurtu (membru salvator și medic al formației Salvamont Râșnov, decedat în avalanșă la Bâlea Cascadă) şi Alexandru Porancia (membru salvator la formația Salvamont Bran, membru al Federației Române de Alpinism și Escaladă, în cadrul căreia avea rezultate deosebite, decedat sub Colțul Bălăceni pe Valea Sâmbetei)”, susţin organizatorii festivalului.
Festivalul îşi doreşte promovarea cântecului de munte și a autenticității lui, precum şi promovarea compozițiilor proprii cu tema montană.
Juriul va fi format autori și interpreți cu vechime în cea ce înseamnă muzica folk și cântecul de munte: Dinu Olărașu, Maria Gheorghiu, Dana Florian, Raluca Manea.
Probele de concurs
- Interpretarea a doua piese cu temă montană și o poezie pe aceeași temă.
Concurenții se pot prezenta atât individual cât și grup.
Juriul va ține cont de tema interpretărilor, va puncta în plus compozițiile proprii.
Premiile vor fi următoarele:
– locul I, II, III la individual;
– locul I, II, III la grup vocal instrumental;
– Premiul Special al Juriului;
– Premiul Pentru Creație;
– Marele Premiu.
- Concurs de inițiere în orientarea turistică sportivă, adresat în mod special publicului spectator.
Concursul este adresat în mod special începătorilor și are scop de inițiere. Va avea un număr de maxim 6 posturi, pe o distanță de maxim 2.000 metri (40 minute). - Întreținere/refacere marcaje turistice în zona valea Sâmbetei cu materiale puse la dispoziție de SKV Țara Făgărașului și Asociația Salvatorilor Montani Victoria.
Această acțiune se va desfășura sâmbătă dimineață și vor fi aleși voluntari cu echipament personal adecvat, acțiune care se desfășoară pe proprie răspundere în ceea ce privește riscul de accidente. - Igienizarea traseului de acces la Cabană. Această acțiune se va desfășura duminică la plecare, de sus spre în jos, deșeurile fiind depozitate la drumul forestier de unde le va ridica o mașină specializată.
Saci și mănuși vor fi puse la dispoziție de către SKV Ţara Făgăraşului și A.S.M. Victoria. - Aprovizionarea cabanei cu lemne (necesarul pentru bucătărie pe timp de vară, claca pentru iarnă la toamnă) de la o distanța de aproximativ 30 minute (lemne marcate și pregătite de personal autorizat). Se face doar transportul (minim 2 ture de om).
- Strângere de plante medicinale de sezon: cimbrișor, sunătoare, mentă etc., pentru uz personal .
Cazarea
Organizatorii anunţă că participanţii se pot caza la cabană sau în corturi.
Pentru cazarea la cabanăm vor suna la numărul de telefon 0740143115.
Pentru cazarea la cort se achită 50 de lei/persoană, bani care nu reprezintă taxa de cazare, ci taxa pentru susţinerea festivalului.
Pentru cazarea la cabană se achită suma de 150 de lei/pat, în camere comune, pentru două nopţi.
Felicitări!