Pentru că avem multe de spus!

.

Fosnicul, prilej de sărbătoare în satele Grânari și Lovnic


fosnic jibert1În acest sfârșit de săptămână sătenii din satele Grânari și Lovnic, comuna Jibert, vor petrecere pe cinste. Și asta întrucât la ei în sat se va organiza Fosnicul, un obicei care coincide cu Unirea Principatelor. Cântecele patriotice se vor îmbina cu cele folclorice, se va dansa, se va cânta și, bineînțeles, invitații își vor aduce merinde de acasă.

Comuna Jibert este organizatoare a acestor evenimente.

fosnic jibertComuna Jibert susține continuarea tradițiilor și obiceiurilor locale. Prin Hotărârea de Consiliu Local, în fiecare sat unde oamenii doresc să organizeze acel obicei numit Fosnic, noi ne implicăm și susținem. Astfel, săptămâna trecută s-a desfășurat Fosnic în satul Jibert, iar în acest sfârșit de săptămână se va organiza Fosnic în satele Grânari și Lovnic. Primăria susține aceste evenimente prin achitarea ororariilor care revin formațiilor și cântăreților care întrețin atmosfera“, ne-a spus primarul Iancu Boeriu.

fosnic jibert2Acest obicei, Fosnicul, datează din cele mai vechi timpuri și se organizează în perioada zilei de 24 ianuarie. Singurul sat din comuna Jibert unde se păstrează acest obicei chiar pe 24 ianuarie este satul Dacia, indiferent de ziua în care cade, locuitorii se întâlnesc pentru Fosnic.

Obiceiul prevede ca lumea să fie îmbrăcată în costum popular, se cântă și se dansează, oamenii aduc merinde și băutură de acasă. Iar la ora 0.00 cei prezenți dansează Hora Unirii.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *