FOTO| Două trasee montane din estul Munților Făgăraș, refăcute de voluntari!


  • Voluntari de la ACUM, Asociația Montană Carpați și oameni din echipa Salvamont Victoria au lucrat vineri și sâmbătă, 17-18 iulie, la reabilitarea a două trasee montane din estul Munților Făgăraș.

Week-end-ul trecut, 20 de voluntari, iubitori de munte, au curărațat două trasee montane din estul Munților Făgăraș și au refăcut marcajele turistice de pe ele. De când cabana Urlea a fost părăsită, potecile din această zonă au fost extrem de puțin umblate și din această cauză s-au depreciat. Au căzut copaci pe ele, vegetația le-a invadat, marcajele s-au șters sau au dispărut odată cu copacii, iar turiștii foarte ușor se puteau rătăci în zonă. Alături de lipsa promovării, infrastructura depreciată e motivul pentru care traseele frumoase nu sunt frecventate de turiști.

Am dorit să refacem aceste trasee întrucât acestea s-au depreciat mult de când cabana Urlea a fost distrusă. Foarte puțini turiști au mai fost pe aici și, din această cauză, potecile au fost invadate de buruieni și copaci căzuți. Tot ce e la est de Valea Sâmbetei a fost mai puțin circulat. În aceste condiții am ne-am gândit că, dincolo de a ne ușura nouă viața cu marcarea traseelor pentru evenimentul de alergare montană ce va avea loc în final de august în Munții Făgăraș, am zis să lăsăm ceva în urma noastră, o infrastructură pentru turism montan de calitate în partea estică a Făgărașilor. Nu poți vorbi de turism în Țara Făgărașului fără să te gândești la munte și nu poți vorbi de munte fără o infrastructură sănătoasă, cu indicatoare eficiente și marcaje clare. Vineri și sâmbătă, împreună cu voluntari de la ACUM, Asociația Montană Carpați și oameni din echipa Salvamont Victoria, am înlăturat vegetația și copacii căzuți de pe poteci, am reorientat poteca în zone în care lucrările forestiere o făcuseră impracticabiă în varianta veche și am reabilitat marcajele pe Piciorul Bătrân (Valea Berivoi) și Valea Radului (Dejani). Dorim ca prin această acțiune și cele ce vor urma să reintroducem în circuit traseele turistice din estul Munților Făgăraș, iar turiștii ce vin în Țara Făgăraului să aibă la dispoziție opțiuni pentru drumeții făcute în siguranță. Mulțumim mult pentru implicare tuturor voluntarilor ACUM din Făgăraș și Brașov, ai celor de la lideriul naționali în refaceri de marcaje montane, Asociația Montană Carpați, conduși de făgărășeanul Forin Fratu, și veniți din toată țara, precum și partenerilor de la Salvamont Victoria“, a explicat George Moldovan de la „ACUM“ (Asociația Copiii Universului Magic).

Voluntarii au refăcut traseul de pe pe Piciorul Bătrân și Valea dejani – Valea Radului. În perioada următoare vor merge pe bucata din golul alpin, unde sunt necesari stâlpi de semnalizare și revopsirea semnelor pe poteci, de asemenea cvasi-dispărute, în zona Scoarța – Șaua Țiganului – Berevoescu, în zona Pârâul Calului – Pârâu Urlea – Zârna și pe poteca de creastă. Această acțiune face parte din pregătirea evenimentului de alergare montană Făgăraș Rocks!

(Alina ROMAN)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.